Tanasescu: Romania nu este eligibila pentru liniile de creditare FMI

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 23:16
1828 citiri
Tanasescu: Romania nu este eligibila pentru liniile de creditare FMI

Romania nu este eligibila pentru niciunul dintre noile instrumente ale FMI, cum ar fi linia de credit flexibila sau linia de credit de tip precautionary, deci probabil ca urmatorul program al Fondului pentru Romania va fi un acord stand-by de tip precautionary, sustine Mihai Tanasescu.

"Romania nu este, din pacate, eligibila pentru niciunul dintre aceste noi instrumente, pe care FMI le-a aprobat in perioada turbulenta prin care am trecut", a declarat reprezentantul Romaniei la FMI intr-un interviu acordat Agerpres.

Tanasescu a explicat ca linie de creditare flexibila a fost gandita doar pentru tarile care au o economie puternica si au inregistrat progrese majore in consolidarea fiscala, care nu au avut vulnerabilitati foarte mari pe timpul crizei.

"Romania nu este eligibila pentru acest tip de instrument, pentru care s-au calificat pana acum numai Polonia si Mexicul", a precizat el.

Tara noastra nu se incadreaza nici pentru linia de credit precautionary, prima tara care a beneficiat de acest instrument fiind Macedonia, care a avut o structura economica solida, nu a inregistrat deficite mari si a avut crestere economica.

"Pentru noul program, Romania va merge probabil pe un Acord Stand-By de tip Precautionary, care presupune un program concentrat in special pe probleme privind reformele structurale, continuarea consolidarii fiscale si imbunatatirea guvernantei in anumite domenii de activitate", a mai spus Mihai Tanasescu.

Citeste mai multe despre declaratii reprezentantului Romaniei la FMI pe Ziare.com.

#tanasescu, #fmi, #credite, #precautionary , #stiri FMI