Tanasescu: Romania, sustinuta de toate statele pentru obtinerea transei FMI

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 18:54
1433 citiri
Tanasescu: Romania, sustinuta de toate statele pentru obtinerea transei FMI

Eliberarea celei de-a cincea transe are la baza aprobarea unui review de catre directorii executivi, a declarat Mihai Tanasescu, care a adaugat ca rolul sau este de a sustine in bordul director in a merge mai departe in programul cu fondul.

"In general, reprezentantii celor mai importante state, reprezentand Uniunea Europeana, Statele Unite, Canada, Australia, sunt puternic ancorate in sustinerea programului cu Romania si eliberarea celei de-a cincea transe", a mai spus Tanasescu, intr-un interviu acordate Ziare.com.

Bordul de azi are o semnificatie deosebita din doua puncte de vedere. Unul legat de mesajul puternic al acestei institutii vizavi de suportul pe care il acorda Romaniei in continuarea reformelor. Si un mesaj foarte clar catre pietele de capital, pietele internationale, ca Romania isi continua drumul de restructurare, avand in spate o ancora puternica in Fondul Monetar si Comisia Europeana".

Tanasescu este de parere ca deprecierea leului, in raport cu euro, s-a datorat unei reactii emotionale puternice, insa acest trend a luat sfarsit.
" Cred ca moneda nationala isi va reveni, in perioada urmatoare, in limita pe care o stim: 4,1 - 4,3. Acesta reprezinta punctul de echilibru al monedei vizavi de fundamentele economice ale Romaniei in momentul de fata. "

In privinta masurilor de austeritate luate de Guvern, reprezentantul FMI a declarat ca trebuia facuta o corectie la nivel salarial, deoarece in anii anteriori a existat o crestere salariala mult peste productivitatea muncii.

In opinia lui Tanasescu, majorarea TVA a fost o masura de avarie, care creeaza macrostabilitate si consolideaza finantele publice.

Fondul Monetar International se va intalni in a doua partea a zilei de vineri, ora Washington-ului, pentru a decide daca Romania va primi a cincea transa din imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.

#tanasescu, #romania, #state, #imprumut, #fmi , #stiri FMI