Tanasescu: Un nou acord cu FMI nu va fi folosit pentru plata salariilor

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 21:36
1358 citiri
Tanasescu: Un nou acord cu FMI nu va fi folosit pentru plata salariilor

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat luni, la The Money Channel, ca Romania va incheia, cel mai probabil, un nou acord cu Fondul, care nu va permite insa atragerea de bani pentru plata salariilor, iar doar in cazul unor socuri externe, banii ar putea intra in visteria BNR, informeaza NewsIn.

"Noul acord prevede zero posibilitate de atrageri de bani pentru plata salariilor, banii se pot accesa doar in cazul unor socuri externe si se vor duce doar la BNR", a spus Tanasescu.

Potrivit acestuia, un element important al noului acord va fi reforma administratiei, relatia dintre ministere, comunicarea si colaborarea dintre acestea.

In opinia lui Tanasescu, Romania va incepe, din 2011, un lung sir de cresteri economice, tara noastra avand un potential de crestere economica de 5%.

"De anul viitor, Romania va incepe un puternic sir de cresteri economice. Potentialul Romaniei este de 5%, iar datoria tuturor partidelor politice este sa revada noi vectori, pentru ca avansul economic sa fie sustenabil. Anii de boom vor reveni, sa nu mai facem greseala din anii trecuti, sa avem surplusri cand avem bani, in vremuri bune trebuie pusi bani de-o parte. Plusul de consum nu vine neaparat din consumul individului, ci din cel al companiilor. Si consumul individual va creste. Avansul de 5% va veni in 2012 - 2013, dar trebuie mentinut acolo", a adaugat Tanasescu.

Potrivit reprezentantului Romaniei la FMI, cresterea economica a Romaniei se va baza, la anul, pe trei factori: exporturile, serviciile si consumul, cresterile acestor sectoare fiind, totusi, conditionate de o schimbare a mentalitatii de consum, prin productia pe sectoare "tradable".

"Romania, in 2011, va inregistra aceasta crestere bazata pe trei factori: exporturile, serviciile, cu un trend mai accelerat in perioada urmatoare si, nu in ultimul rand, consumul va inregistra o crestere usoara. Este un lucru foarte important de subliniat. Nu putem sa continuam cresterea economica in anii care urmeaza cu acelasi tip de mentalitate de consum, fara sa schimbam productia din Romania. De aceea, productia pe sectoare "tradable" este cruciala, mai multe investitii in infrastructura, parteneriate intre sectorul public si privat", a precizat reprezentantul Romaniei la FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#acord, #fmi, #plata, #salarii, #tanasescu , #stiri FMI