Tari din zona euro si BCE cer Portugaliei sa solicite finantare externa

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 18:06
1591 citiri
Tari din zona euro si BCE cer Portugaliei sa solicite finantare externa

Mai multe tari din zona euro si Banca Centrala Europeana (BCE) cer Portugaliei sa solicite de urgenta un pachet de finantare externa de la fondul european de 750 miliarde euro destinat "salvarii" statelor aflate in criza, potrivit Financial Times Deutschland, preluat de Mediafax.

Fara a preciza sursa informatiilor, ziarul sustine ca majoritatea tarilor din zona euro si BCE fac presiuni asupra Portugaliei sa ceara ajutor, asemenea Irlandei si Greciei, pentru a salva Spania, a cincea mare economie din UE, de la o soarta asemanatoare.

"Daca Portugalia ar folosi fondul, ar fi un lucru benefic pentru Spania, pentru ca tara este expusa semnificativ pe Portugalia", a declarat pentru Financial Times Deutschland o sursa oficiala din ministerul german al finantelor.

Reprezentantii ministerului nu au fost disponibili pentru comentarii. Articolul sugereaza ca, in pofida increderii manifestate public, liderii zonei euro sunt alarmati de perspectiva unei crize a datoriilor care ar cuprinde tot mai multe state membre.

Multi analisti considera ca Portugalia este urmatorul stat din zona euro care va solicita ajutor extern, iar unii economisti anticipeaza ca Spania se va regasi de asemenea in aceeasi situatie.

Irlanda negociaza cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru un pachet de finantare externa de pana la 90 miliarde euro, principalele puncte ale acordului fiind, cel mai probabil, restructurarea sistemului bancar si un set de masuri de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar.

Grecia a semnat in luna mai un acord de finantare externa de 110 miliarde euro cu UE si FMI, angajandu-se in schimb la masuri drastice de reducere a deficitului bugetar.

Pana acum, acestea sunt singurele doua state din zona euro care au cerut ajutor extern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tari, # zona, # euro, # bce, # finantare , #stiri FMI