Tariceanu: Basescu are nevoie de FMI, nu Romania

Luni, 16 Martie 2009, ora 09:52
1881 citiri
Tariceanu: Basescu are nevoie de FMI, nu Romania

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, duminica, ca presedintele Basescu are nevoie de imprumutul de la FMI pentru a avea un "tap ispasitor", pe care sa dea vina in campania electorala si l-a invitat pe seful statului sa dea explicatii intr-o dezbatere publica.

"Datele oficiale sustin ca anul acesta serviciul datoriei publice este aproximativ un miliard de euro, mai putin de 1% din PIB. Pentru acest lucru ne indatoram la FMI cu 20 de miliarde? Este evident ca este ridicol. Nu se justifica. Unde sunt elementele care sa justifice un astfel de imprumut? Nu este decat dorinta lui Basescu, expert in domeniu, de a gasi un tap ispasitor. El are anul acesta o scadenta electorala si nu va putea sa se duca sa dea justificari privind masurile nepopulare", a sustinut, intr-o conferinta de presa, Tariceanu, precizeaza Mediafax.

Presedintele PNL a afirmat ca seful statului nu vrea sa spuna direct romanilor: "Domne' a trebuit sa fac cutare. Am redus salariile...", ci vrea sa spuna, in campanie: "Din cauza FMI-ului, ca am avut nevoie de imprumut, am luat aceste masuri".

In acest context, Tariceanu il invita pe presedintele Basescu la o dezbatere publica privind necesitatea acordului cu FMI, o discutie cu "factori decidenti, cu partidele politice, cu societatea civila, cu sindicatele", motivand ca seful statului nu poate sa angajeze Romania la acest imprumut fara ca romanii sa fie de acord.

"Presedintele Basescu are obligatia sa participe la o dezbatere publica larga, unde sa informeze in legatura cu coordonatele pe care Guvernul doreste sa faca imprumutul de la FMI. Presedintele ar trebui sa justifice de ce trebuie facut acest imprumut, care va insemna ca fiecare roman, la cifrele care se vehiculeaza- in jur de 20 de miliarde, ar trebui sa accepte sa plateasca 1.000 de euro pentru imprumutul la FMI", a spus liderul Tariceanu.

Fostul premier a tinut sa sublinieze ca nu Romania are nevoie in acest moment de un imprumut de la FMI, ci numai Basescu, "ca sa poata sa candideze si sa incerce sa invinga in alegerile prezidentiale, pe care simte ca le pierde".

El a criticat si lipsa de informatii privind procedurile de contractare a imprumutului de la FMI, care "pare sa fie secret de stat", si a apreciat ca aceasta strategie a Guvernului este de "clara de mascare adevarului".

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#acord, #basescu, #dezbatere, #fmi, #imprumut, #necesitate, #tariceanu , #stiri FMI