Tariceanu: Basescu se roaga in genunchi la FMI

Marti, 10 Martie 2009, ora 15:11
2525 citiri
Tariceanu: Basescu se roaga in genunchi la FMI

Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca Traian Basescu a ajuns sa se roage in genunchi la FMI pentru credite externe, in conditiile in care economia tarii se poate sustine singura.

"Este evident ca dupa discutia de ieri (luni - n.r.) se poate trage o concluzie: presedintele considera ca nu exista solutii si face o rugaminte in genunchi la Comisia Europeana pentru a obtine bani externi", a precizat Tariceanu.

Fostul premier a declarat ca pozitia PNL este una ce se opune imprumutului extern.

"Imprumutul de la FMI este o solutie proasta pentru Romania. Noi ne manifestam convingerea ca romanii sunt suficient de inteligenti si harnici ca prin munca lor sa dovedeasca faptul ca economia romana este o economie puternica ce nu are nevoie de sprijin din partea FMI", a declarat Tariceanu.

Fostul premier a reiterat ideea ca un acord cu FMI nu este decat un certificat de incompetenta a Guvernului Romaniei iar Traian Basescu se substituie Guvernului prin discursurile in Parlament.

"Prin declaratiile sale, Traian Basescu denigreaza Romania, de data aceasta a denigrat economia romaneasca", a adaugat Tariceanu.

Liderul liberal a adaugat ca "ceea ce face Romania nu trebuie sa o puna in situatia umilitoare in care sunt tari ca Ucraina, care sunt nevoite sa apeleze la resurse externe".

"Una din multele minciuni pe care le-a rostit presedintele este ideea de obligativitate a unui acord cu FMI pentru accesarea fondurilor europene. (...) Nu exista niciun fel de conditie de acord cu FMI pentru accesarea acestor fonduri", a adaugat Tariceanu.

Tariceanu ii cere lui Basescu sa renunte la imprumutul extern

Premierul a precizat ca ii va trimite presedintelui Basescu o scrisoare in care ii va cere sa renunte la ideea de a incheia un acord cu FMI.

"Ii voi cere presedintelui sa renunte la acordul cu FMI si sa puna in practica masuri economice adecvate asa cum au facut toate tarile europene", a declarat Tariceanu.

Potrivit liderului PNL, Romania are posibilitatea de a purta discutii cu toate institutiile europene in calitate de membru UE - BERD, BEI, Comisia Europeana in primul rand si nu cu Fondul Monetar.

Fostul premier a adaugat ca, in conditiile in care Romania are cea mai mica datorie dintre tarile UE (18%), nu este necesar un imprumut extern.
"Romania nu are nevoie de asistenta, ci de un guvern capabil", a precizat Tariceanu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#basescu, #economie, #fmi, #imprumut, #tariceanu , #stiri FMI