Tarile din Europa de Est par pregatite sa iasa din recesiune, odata cu redresarea Vestului

Luni, 17 August 2009, ora 12:51
1689 citiri
Tarile din Europa de Est par pregatite sa iasa din recesiune, odata cu redresarea Vestului

"Economiile central-est europene urmeaza incet redresarea semnalata in Europa de Vest, insa unele dintre aceste state se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste relansarea economica (...) Economia Romaniei s-a contractat cu 1,2% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, ceea ce reprezinta o imbunatatire fata de scaderea de 4,6% a Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru, insa Bucurestiul se confrunta cu constrangeri uriase de ordin bugetar", potrivit Deutsche Welle, informeaza Mediafax.

Totodata, The Wall Street Journal (WSJ) aminteste de acordurile de finantare externa incheiate de Romania, Ungaria si Letonia cu Fondul Monetar International (FMI), respectiv de conditiile privind indicatorii macroeconomici stipulate in aceste intelegeri.

"Ungaria, Letonia si Romania au o povara suplimentara, si anume indeplinirea tintelor bugetare stabilite de FMI", scrie WSJ. Astfel, desi tarile din centrul si estul Europei ar putea beneficia de sprijin in directia relansarii economice odata cu redresarea statelor dezvoltate din Vest, principalele piete de export pentru economiile emergente, iesirea din recesiune va fi un proces lent, anevoios, in principal din cauza efectelor recesiunii asupra bugetelor.

Scaderea veniturilor din taxe si impozite la bugetul de stat, determinata de franarea activitatii economice si cresterea somajului, a fortat guvernele din regiune sa impuna masuri de austeritate care au condus, ulterior, la reducerea cererii interne.

Romania a convenit, in luna martie, termenii unui acord pentru un pachet de finantare externa de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Banca European pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Acordul a fost aprobat ulterior de Consiliul Executiv al Fondului si de Consiliul Ministrilor de Finante din statele membre UE, iar primele transe de la FMI si Comisia Europeana au intrat deja la Ministerul Finantelor, respectiv la Banca Nationala.

Initial, acordurile convenite cu FMI si Comisia Europeana stipulau un obiectiv de deficit bugetar de 4,6% din PIB pentru acest an, la o contractie economica estimata in jurul a -4,1%.

In urma primei evaluari a acordului cu Romania, efectuata in aceasta luna in urma unei vizite de 10 zile a delegatiei FMI la Bucuresti, reprezentantii institutiei financiare internationale au convenit, cu autoritatile romane, majorarea tintei de deficit bugetar pentru acest an la 7,3% din PIB, in contextul deteriorarii accentuate, peste asteptari a conditiilor economice, cu o scadere a PIB estimata acum in jurul nivelului de 8-8,5% in 2009.

Cele mai mari economii din UE, Germania si Franta, au anuntat saptamana trecuta ca au iesit din recesiune, dupa cresteri ale PIB de 0,3% fiecare in trimestrul al doilea.


Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#europa, #imprumuturi, #recesiune, #redresare, #state , #stiri FMI