Tensiunile din Coreea afecteaza bursele europene

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 11:35
1087 citiri
Tensiunile din Coreea afecteaza bursele europene

Bursele europene au deschis marti in scadere, afectate de un potential conflict militar intre Coreea de Nord si Coreea de Sud, in timp ce programul de finantare externa pregatit de FMI si UE pentru Irlanda nu a calmat temerile legate de datoriile statelor din zona euro, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Indicele pan-european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,5% pana la ora 8:05 GMT (10:05 ora Romaniei), dupa ce a inchis luni in scadere cu 0,8%.

"E un cocktail de ingrijorari care preocupa investitorii, iar in capul listei gasim Coreea si Irlanda.

Asia este vazuta in mare masura ca regiunea de crestere. Un razboi in regiune este cel mai putin dorit lucru din perspectiva investitorilor", comenteaza un analist londonez.

Investitorii urmaresc atent si situatia din Irlanda, unde a inceput un conflict politic dupa ce guvernul "a provocat opozitia sa indrazneasca sa blocheze" bugetul de austeritate de care depinde imprumutul de urgenta de la UE si FMI, noteaza Reuters.

Pietele nu sunt convinse ca sprijinul acordat Irlandei va preveni intrarea altor state puternic indatorate din zona euro in criza si alte eventuale bailout-uri.

Scaderea din debutul sedintei bursiere de pe pietele europene este condusa de actiunile companiilor miniere, dupa deprecierea puternica a cotatiilor metalelor ca urmare a tensiunilor din peninsula Coreeana.

#burse, #europene, #investitori, #irlanda, #coreea , #stiri FMI