The Economist: Schimbarea guvernului roman ar fi sanatoasa

Luni, 08 Noiembrie 2004, ora 10:33
1010 citiri

"Social-democratii, aflati la guvernare, sunt post-comunisti ai caror lideri mai in varsta au facut scoala in vremea lui Ceausescu. Ei si-au modernizat stilul si ideile in ultimii patru ani, dar masina partidului este alimentata cu clientelism si coruptie"."Social-democratii, aflati la guvernare, sunt post-comunisti ai caror lideri mai in varsta au facut scoala in vremea lui Ceausescu. Ei si-au modernizat stilul si ideile in ultimii patru ani, dar masina partidului este alimentata cu clientelism si coruptie.

Principala grupare de opozitie - "Dreptate si Adevar" este ceva mai libera de asemenea pacate, dar instinctele ei sunt mai liberale. O schimbare de guvern nu ar insemna o mare modificare de politica. Cele mai multe decizii vor fi dictate de angajamentele asumate deja de Romania fata de UE, NATO si FMI".

Mai e inca o cale lunga. Romania are venitul cel mai mic pe cap de locuitor, in Europa Centrala, standardele ecologice cele mai rele, cele mai mari arierate pe planul impozitelor, coruptia cea mai invadatoare, cea mai crescuta mortalitate infantila si cheltuielile cele mai reduse de invatamant.

Sistemul juridic este o jale, libertarea presei discutabila, iar piata muncii atat de disfunctionala, incat constituie un factor paralizant pe plan uman, dupa expresia unui raport al Bancii Mondiale".