Timosenko vrea ca BCE sa ofere fonduri statelor care nu fac parte din zona euro

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 13:56
1435 citiri
Timosenko vrea ca BCE sa ofere fonduri statelor care nu fac parte din zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa ofere statelor din Europa de Est, care nu fac parte din zona euro, acces la fonduri in moneda unica, a declarat miercuri premierul ucrainean Iulia Timosenko, pentru cotidianul francez Le Figaro, scrie Reuters.

Ucraina a obtinut ajutor de la Fondul Monetar International (FMI) pentru temperarea efectelor crizei financiare, dar institutia inca nu a eliberat ultima transa a imprumutului, din cauza unor disensiuni cu oficialii de la Kiev.

"BCE ar trebui analizeze o astfel de facilitate oferita statelor europene din afara zonei euro, pentru fluidizarea schimburilor comerciale", a mai aratat Timosenko.

BCE ofera deja bancilor centrale din Danemarca, Polonia si Ungaria acces la lichiditati in euro, dar premierul nu a facut niciun fel de referire la acest fapt.

Un purtaror de cuvant al BCE nu a dorit sa comenteze pe baza declaratiilor. FMI-ul a suspendat a doua transa a imprumutului acordat Ucrainei - de aproximativ 1,84 miliarde dolari - din cauza unei serii de divergente cu Kievul, inclusiv asupra marimii deficitului bugetar si lipsei unitatii politice pentru temperarea crizei care a afectat economia statului. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri, # BCE, # zona euro , #stiri FMI