Tonny Lybek (FMI): "Nu trebuie sa fim ingrijorati de inflatia generata de cresterea TVA"

Luni, 05 Iulie 2010, ora 11:59
1192 citiri
Tonny Lybek (FMI): "Nu trebuie sa fim ingrijorati de inflatia generata de cresterea TVA"

Reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat luni ca Fondul estimeaza un nivel al inflatiei de aproximativ 8% pentru 2010, care, insa, "nu trebuie sa ingrijoreze", informeaza NewsIn.

"Inflatia generata de cresterea TVA nu ar trebui sa ingrijoreze. Nu e o inflatie de tip monetar. Noi estimam nivelul inflatiei in acest an de aproape 8%, plus sau minus banda de variatie de un procent, insa aceasta este doar estimarea FMI, nu tinta Bancii Nationale. BNR stabileste tinta", a declarat Lybek, pentru The Money Channel.

El a mai spus ca Fondul isi mentine cifra de 6,8% din produsul intern brut (PIB) pentru deficitul bugetar agreat cu guvernul in acest an si, totodata, si estimarea privind scaderea economiei romanesti, de 0,5%, pentru 2010.

"Deocamdata mentinem cifra unei scaderi a economiei de 0,5%, insa aceasta cifra ar putea fi revizuita in urma vizitei delegatiei FMI care va avea loc la sfarsitul lunii iulie", a mai spus Lybek.

FMI a aprobat, vineri, cea de-a cincea transa din acordul stand-by cu Romania, in valoare de 913 milioane euro.

Reprezentantii Fondului au aprobat, astfel, masura guvernului de majorare a TVA de la 19% la 24%, necesara cresterii veniturilor bugetare, in urma deciziei Curtii Constitutionale de a respinge o alta masura de austeritate potrivit careia nivelul pensiilor ar fi fost redus cu 15 procente. Executivul a mai decis si taierea salariilor bugetarilor cu 25%.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#fmi, #inflatie, #lybek, #tva , #stiri FMI