Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trichet vrea o pozitie unitara in relatia cu FMI

Trichet vrea o pozitie unitara in relatia cu FMI

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a cerut statelor Uniunii Europene sa gaseasca o pozitie unitara in fata riscului de scadere a influentei blocului comunitar in conducerea Fondului Moneter European (FMI), transmite Reuters, potrivit Mediafax. 

Statele Unite insista ca economiile emergente sa obtina prerogative sporite in consiliul de administratie al FMI, din care fac parte 24 de directori.

Statele Unite au respins in august o propunere de mentinere a conducerii in forma actuala, iar acest fapt ar putea obliga tarile UE sa isi reduca numarul de posturi.


"In nume personal, cer europenilor ca cel putin sa ajunga la o pozitie comuna, unitara.


Imbunatatirea conducerii FMI reprezinta o componenta esentiala a guvernantei mondiale", a declarat Trichet, sambata, la o conferinta din Cernobbio, Italia.


In prezent, UE controleaza noua din cele 24 de locuri din consiliul de administratie al Fondului.


Asiei ii revin patru locuri, excluzand Japonia care detine un loc propriu, tarilor arabe si din Orientul Mijlociu trei, iar Americii Latine doua.


In ultimii ani a fost lansata o dezbatere privind oportunitatea reprezentarii tarilor europene printr-un singur loc, in numele zonei euro sau al UE.


Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a pledat in februarie in favoarea unui singur loc pentru zona euro, in pofida reticentelor partilor interesate. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 729 ori
Citeste mai multe desprefmi trichet ue