Turul Europei in planuri de austeritate

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 20:31
1045 citiri
Turul Europei in planuri de austeritate

Austeritate acapareaza intreaga Europa. In incercarea de a linisti pietele, statele cu cele mai mari datorii sunt asigurate de autoritatile internationale ca au capacitatea de a reduce deficitul sub 3%, pana in 2013, in conformitate cu angajamentele cerute de catre Comisia Europeana.

Tarile care au in prezent un plan de salvare conceput impreuna cu institutiile financiare internationale au un an in plus de gratie, deci pot sa-si reduca deficitul pana in 2014.

Iata cum arata un tur european al planurilor de austeritate gandite de tarile cu probleme, realizat de Le Figaro.

Grecia, ale carei probleme legate de buget au catalizat criza datoriilor, a adoptat, la sfarsitul lunii iunie, un plan de austeritate care prevede economii drastice de 28,4 miliarde de euro, in 2015, si un val de privatizari in valoare de 50 de miliarde de euro.

De altfel, aceasta a fost conditia impusa de FMI si de partenerii europeni pentru a debloca ajutorul lor.

Portugalia, fortata, de asemenea, sa conceapa un plan de salvare, vrea sa mearga dincolo de asteptarile creditorilor internationali. Guvernul a anuntat masuri drastice, in luna iulie: un impozit special, echivalent cu 50% din prima de Craciun (al 14-lea salariu in Portugalia) si cresterea TVA-ului la 23%. Acestea vin pe langa o serie de reduceri ale cheltuielilor publice (crestere de 15% a tarifelor de transport, inchiderea scolilor primare).

Citeste continuarea pe Ziare.com.

#europa, #europa criza, #austeritate , #stiri FMI