Ucraina poate folosi rezervele valutare pentru plata gazelor din Rusia

Duminica, 03 Ianuarie 2010, ora 23:54
1547 citiri
Ucraina poate folosi rezervele valutare pentru plata gazelor din Rusia

Ucraina a primit aprobarea FMI pentru a folosi rezervele internationale pentru a-si acoperi platile pentru gaze naturale catre Rusia, insa Fondul nu va dezgheta plata transelor pana cand Parlamentul nu se angajeaza sa faca reduceri de cheltuileli bugetare, scrie Bloomberg.

"Boardul executiv al FMI a aprobat solicitarea guvernului de a modifica criteriul de performanta privind rezervele nete internationale, asa cum sunt prevazute in programul stand-by, scazand astfel plafonul pentru finalul lunii decembrie cu circa doua miliarde dolari", a anuntat Fondul intr-un comunicat.

Acest lucru va permite Ucrainei "sa foloseasca resursele existente pentru a face plati externe si nu implica noi livrari de transe de catre FMI".

Ucraina trebuia sa primeasca in noiembrie o transa in valoare de 3,4 miliarde dolari din imprumutul de 16,4 miliarde dolari, insa livrarea a fost amanata deoarece guvernul nu si-a indeplinit angajamentele privind situatia bugetara, inclusiv privind reducerile de cheltuieli.

"Fostul stat sovietic depinde de banii de la FMI pentru a se mentine pe linia de plutire si pentru a plati Rusiei pentru livrarile de gaze naturale la timp, dupa ce criza a lovit cererea de produse pe care Ucraina le exporta, precum otelul, si a afectat sectorul financiar al tarii", mai scrie Bloomberg.

Decizia FMI de a reduce plafonul Ucrainei pentru rezerve este "oarecum remarcabila", a comentat economistul-sef al Royal Bank of Scotland pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Timothy Ash.

"Ar parea ca FMI a optat sa relaxeze cerintele pentru guvern, uitandu-se la repercusiunile pe care dificultatile Ucrainei le-ar putea avea in regiune.

FMI nu doreste sa provoace o noua criza a gazelor in Europa in aceasta iarna", a mai spus el. Guvernul are nevoie de fonduri pentru a acoperi diferenta intre sumele platite de NAK Naftogaz Rusiei pentru gaze si pretul redus pe care compania de stat il percepe pe piata interna pentru combustibil.

Rusia a oprit exporturile de gaze naturale prin Ucraina catre Europa pe 7 ianuarie 2009, pentru prima data in ultimii 3 ani, provocand o criza a gazelor in mai multe state europene. "Guvernul poate cere acum bancii centrale sa foloseasca noile resurse disponibile.

Cu toate acestea, relatiile tensionate intre guvern si banca centrala, inaintea alegerilor prezidentiale, ar putea intarzia eliberarea de sume din rezervele valutare", arata o nota de cercetare a Dragon Capital, citata de Bloomberg.

Masura de diminuare a plafonului rezervelor pentru Ucraina permite tarii sa aiba detineri de valute de minimum 12,9 miliarde dolari pentru a-si indeplini angajamentul fata de FMI, in conditiile in care, la final de noiembrie, rezervele se plasau la 27,3 miliarde dolari. 

#fmi, #ucraina, #rezerve valutare, #gaze, #rusia , #stiri FMI