"UE ar fi trebuit sa intervina mai devreme pentru ajutarea Greciei"

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 14:44
1145 citiri
"UE ar fi trebuit sa intervina mai devreme pentru ajutarea Greciei"

Uniunea Europeana (UE) ar fi trebuit sa intervina mai devreme pentru sprijinirea Greciei printr-un pachet de finantare, a declarat Nout Wellink, unul dintre membrii consiliului Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters, precizeaza Mediafax.

Wellink, totodata guvernator al bancii centrale olandeze, considera ca este prea devreme pentru a se discuta depre o eventuala extindere a programului masiv stabilit de Uniune pentru ajutarea statelor care nu pot face fata singure problemelor legate de cresterea datoriilor.

"Imi pare un pic prea devreme pentru a vorbi despre extindere", a afirmat el.

Incertitudinile de pe pietele financiare au ca rezultat apelarea tot mai frecventa la facilitatile de depozit ale BCE, insa estimarile privind inflatia in zona euro sunt mult mai bine ancorate decat in SUA, a adaugat Wellink.

UE si Fondul Monetar International (FMI) au stabilit la inceputul lunii mai un mecanism de ajutor financiar de 110 miliarde de euro pentru Grecia, acordarea fondurilor fiind conditionata de implementarea unor masuri de austeritate.

Totodata, ministrii de Finante din zona euro au pus la punct la inceputul acestei saptamani un program de sprijin financiar pentru uniunea monetara, care presupune fonduri de 440 de miliarde de euro aduse de statele zonei euro, de 250 de miliarde de euro din partea FMI si o contributie de 60 de miliarde de euro din partea UE.

Mecanismul va ramane activat timp de trei ani. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ue, #ajutor, #grecia , #stiri FMI