UE ar putea suplimenta fondul de asistenta pentru tarile din afara Zonei euro

Sambata, 14 Martie 2009, ora 15:30
2097 citiri
UE ar putea suplimenta fondul de asistenta pentru tarile din afara Zonei euro

 Liderii europeni vor discuta saptamana viitoare despre posibilitatea de a suplimenta fondul de 25 de miliarde de euro destinat asistentei pentru economiile din afara Zonei euro si din care ar putea primi bani si Romania, arata un proiect de document european obtinut de Reuters.

Fondul este destinat exclusiv membrelor UE din afara Zonei euro, adica tarilor est-europene intrate de curand, dar si Marii Britanii, Suediei sau Danemarcei.

Banii provin din bonduri emise de Comisia Europeana, iar fondul a fost deja dublat de la declansarea crizei, pentru a putea ajuta economiile estice afectate.

"Comisia si Consiliul ar trebui sa examineze rapid posibilitatea de a ridica plafonul fondului pentru asistenta a tarilor cu probleme la balanta de plati", se arata in cel mai recent proiect pentru summitul european ce incepe joi.

Documentul mai arata ca atat Comisia, cat si Consiliul ministrilor de finante UE ar trebui sa fie pregatite sa actioneze in stransa cooperare cu institutiile financiare internationale, pentru a ajuta tarile europene sa isi pastreze stabilitatea economica.

Suplimentarea fondului ar ajuta la calmarea temerilor Austriei si unor banci occidentale legate de stabilitatea financiara a estului Europei, unde monedele locale s-au depreciat semnificativ in unele cazuri.

Ungaria si Letonia au primit deja 6,5 miliarde euro, respectiv 3,1 miliarde euro din acest fond, in cadrul unor pachete de finantare multilaterala sprjinite de Fondul Monetar International (FMI).

La randul sau, Romania negociaza primirea unor bani din acelasi fond, desi sumele de care are nevoie nu sunt clare pentru moment, precizeaza Reuters.

Proiectul de document pentru summit intervine la doar cateva zile dupa ce oficialii europeni au minimalizat necesitatea de a suplimenta fondul de asistenta pentru tarile din afara Zonei euro.

"Inca mai avem resurse care nu au fost folosite in cazul Ungariei si Letoniei", declara luni comisarul pentru afaceri monetare si economice, Joaquin Almunia.

"Pentru moment, avem mai mult decat suficiente resurse pentru a asigura alte interventii europene, in cazul Romaniei. Nu cred ca va fi nevoie sa modificam limitele actuale, chiar daca vom primi noi cereri de asistenta din partea altor tari", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#fond de asistenta, #zona euro, #UE, #pachete de finantare, #stabilitate economica , #stiri FMI