UE avertizeaza Romania sa ia masuri impotriva supraincalzirii economiei

Joi, 29 Martie 2007, ora 07:13
962 citiri

Ministrii de finante ai UE au avertizat Romania sa faca mai mult pentru oprirea supraincalzirii economiei sale aflate intr-o ascensiune rapida.

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a spus marti ca Romania trebuie sa tina in frau cheltuielile publice, repetand un avertisment similar al FMI, care a atras atentia guvernului sa reduca cheltuielile pentru a micsora inflatia.

Salariile au crescut vertiginos in Romania ca rezultat al penuriei de forta de munca.
"Am transmis un mesaj autoritatilor romane ca supraincalzirea economiei necesita politici fiscale mai stricte", a spus Almunia. "Nu au fost destul de stricti in corectarea dezechilibrelor bugetar si in aplicarea unor politici sanatoase de care economia romaneasca are nevoie". Almunia a facut declaratia dupa reuniunea lunara a ministrilor europeni de finante.

Ministrii au sustinut avertismentul dat de UE guvernului roman, in care se arata ca deficitele ar putea creste peste asteptari daca nu vor fi reduse cheltuielile. UE a mai recomandat sa fie facute mai mari eforturi pentru plata datoriilor, de vreme ce Romania se bucura de o crestere economica mai mare.

Romania, care a aderat la UE la 1 ianuarie, a inregistrat o crestere rapida din 2001, dupa ani de recesiune si restructurare a industriei grele, in anii 1990. Economia a crescut cu 7,7% in 2006 in comparatie cu anul precedent, arata Institutul National de Statistica.

FMI a avertizat ca PIB-ul va ramane la circa 7% in 2007 si ca inflatia ar putea ajunge la 5,5% daca guvernul nu-si limiteaza cheltuielile. Salariile au crescut deoarece in tara exista o penurie de forta de munca, accentuata de cei care pleaca la lucru in alte tari europene, unde sunt mai bine platiti.
Inflatia anuala a scazut la 4,87% in 2006, de la 8,6% in 2005, si in ianuarie a ajuns la 4,01%.

FMI a mai indemnat Romania sa mareasca cota unica de impozitare, acum de 16%, pentru a reduce deficitul budgetar sub 1%. Guvernul a estimat un deficit bugetar de 2,8% din PIB anul acesta a€" sub limita de 3% impusa de UE a€" dar FMI spune ca tinta ar putea fi depasita din cauza salariilor prea mari din sectorul public.


Rador