UE crede ca Ucraina isi va rezolva problemele la timp pentru a nu lasa europenii fara gaz in iarna

Marti, 28 Iulie 2009, ora 09:04
1464 citiri
UE crede ca Ucraina isi va rezolva problemele la timp pentru a nu lasa europenii fara gaz in iarna

Uniunea Europeana are motive sa creada ca Ucraina isi va rezolva la timp problemele pentru a putea asigura tranzitul gazului catre tarile europene si a nu le lasa pe acestea neaprovizionate in timpul iernii, transmite AFP, citat de NewsIn.

Ucraina ar fi pe cale sa incheie un acord cu institutiile financiare internationale pentru a-si plati facturile la gaz catre Rusia si a-si umple rezervoarele pentru iarna, au declarat luni surse europene.

Ucraina trebuie sa isi umple depozitele de gaz in timpul ierii, in perpectiva sezonului rece. Gazul din aceste depozite va permite asigurarea tranzitului celui cumparat de tarile europene de la Rusia.

Un asemenea acord le-ar acorda garantii europeanilor, ingrijorati de o posibila intrerupere a aprovizionarii cu gaz in aceasta iarna, in conditiile in care un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, iar 80% din el tranziteaza Ucraina.

O echipa de experti ai Comisiei si din companiile energetice europene va merge in Ucraina saptamana aceasta pentru a verifica ce capacitati de stocare are Ucraina, au precizat aceste surse.

Misiunea a fost posibila datorita progreselor realizate la reuniunea de vineri de la Kiev, intre autoritatile ucrainene si reprezentantii institutiilor financiare.

O recapitalizare a companiei nationale Naftogaz de ordinul a doua miliarde de dolari este in curs de pregatire.

Saptamana trecuta, guvernul ucrainean decisese cresterea capitalului Naftogaz, aflat adesea in centrul unor dispute cu Rusia, de la 740 de milioane de dolari la 3,2 miliarde.

Luni, guvernul ucrainean a ordonat Ministerului de Finante sa ia masuri pentru restructurarea datoriei externe a companiei, potrivit unui document la care a avut acces Reuters.

Documentul arata ca datoria Naftogaz ar trebuie redusa prin refinantare, dar nu contine detalii.

FMI finalizeaza deblocarea unei prime transe pentru luna august in cadrul unei linii de credit (stand-by loan) de 15 miliarde de dolari. Valoarea acestei finantari este inca in curs de negociere, insa acesta ar trebui sa permita Ucrainei sa isi plateasca gazul necesar pentru umplerea depozitelor, au explicat aceste surse.

Ucraina trebuie sa achite o factura de circa 640 de milioane de dolari in 7 august, a anuntat Naftogaz.

O a doua finantare ar fi prevazuta pentru octombrie si va fi acordata de alte institutii implicate in negocierile cu Kievul: Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii (CEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Suma s-ar ridica la un miliard de dolari. Kievul ceruse initial un imprumut de 4,2 miliarde de dolari (trei miliarde de euro), dar institutiile financiare au fost de acord sa ii acorde doar jumatate. 

#UE, # gaz, # Ucraina, # tranzit , #stiri FMI