UE incearca sa salveze negocierile cu OMC

Luni, 31 Octombrie 2005, ora 02:55
997 citiri

Uniunea Europeana a propus vineri o reducere medie de 46% a taxelor vamale aplicate produselor agricole - ceea ce reprezinta cea mai importanta scadere propusa vreodata - pentru a scoate din impas negocierile de la nivel mondial, se arata intr-un comunicat al agentiei Associated Press.

Bruxelles-ul s-a declarat gata sa reduca cele mai mari taxe vamale cu pana la 60 la suta si sa suprime toate ajutoarele oferite exportatorilor agricoli, daca si partenerii sai comerciali se vor angaja sa procedeze la fel dupa reuniunea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), prevazuta sa aiba loc la Hong Kong, in luna decembrie. In comunicat nu se precizeaza insa si data la care vor intra in vigoare aceste masuri.

In precedenta oferta, UE propusese sa reduca tarifele vamale pana la 50%, insa protestele francezilor au dus la o rediscutare a procentajelor. Totodata, insa, 'principalii parteneri ai Europei trebuie sa inteleaga ca aceasta oferta este conditionata de un avans imediat al negocierilor comerciale asupra produselor industriale si al serviciilor, precum si al celorlalte sectoare agricole', a declarat Peter Mandelson, Comisarul european al Comertului. 'Aceasta oferta nu va ramane valabila daca nu se vor inregistra progrese satisfacatoare in toate domeniile', a mai adaugat Mandelson. Conform Comisiei Europene, propunerile americane privind ajutorul alimentar sau creditele la export sunt considerate drept insuficiente.

Reactia francezilor, cei mai mari beneficiari ai subventiilor agricole, nu s-a lasat indelung asteptata. In urma reuniunii de vineri de la Bruxelles, oficialii francezi au declarat ca urmeaza sa desfasoare o ancheta pentru a stabili daca Mandelson a ramas in cadrul mandatului prin aceste propuneri. La Paris, membrii guvernului s-au aratat ingrijorati si de faptul ca, daca de partea Uniunii exista totusi o oferta, de cealalta parte ea nu a fost inca formulata, nici Statele Unite si nici tarile emergente neavand gesturi echivalente. Jean-Michel Lemetayer, presedintele FNSEA, principalul sindicat francez al exploatarilor agricole, a chemat si el la o mobilizare generala impotriva unui acord nedrept cu OMC-ul.

Avertismente de la FMI si Banca Mondiala

In paralel cu evenimentele de la Bruxelles, Banca Mondiala, impreuna cu Fondul Monetar International (FMI), au chemat la o mobilizare si un acord rapid tarile membre ale OMC, pentru a salva negocierile din cadrul rundei Doha. Avertismentul celor doua institutii mondiale a vizat in special Uniunea Europena si Statele Unite, care trebuie sa-si depaseasca divergentele din domeniul agricol si sa se concentreze si pe celelalte dosare. De asemenea, FMI si Banca Mondiala le-au cerut tarilor membre ale OMC sa-si asume si sprijinirea tarilor sarace dupa o eventuala deschidere a pietei agricole. Declaratiile celor doua institutii survin pe fondul unei conturari clare a riscurilor privind esecul summit-ului de la Hong Kong datorita disputelor UE-SUA.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National