UE, intr-o CRIZA A DEMOCRATIEI? Vezi cum se poate salva Uniunea

Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 13:42
1758 citiri
UE, intr-o CRIZA A DEMOCRATIEI? Vezi cum se poate salva Uniunea

Euro obligatiuni pot salva Europa din criza datoriilor suverane, considera economistii internationali, care atrag atentia asupra faptului ca obligatiunile comune ar asigura lichiditatea in zona euro si ar crea o piata unificata suficient de mare pentru a opri atacurile speculative ale datoriilor suverane.

Obligatiunile comune ar permite tarilor din zona euro foarte indatorate sa recapete acces la pietele comerciale dand investitorilor garantii prin intermediul responsabilitatii comune.

Pentru a evita ca tarile mai slabe din zona euro sa profite de aceasta responsabilitate comuna, analistii propun o integrare bugetara, sau, cel putin, un cadru bugetar mai strict.

Una dintre conditii ar fi ca UE sa poata controla bugetele nationale. Mai mult, ar putea fi vorba de un mecanism de sanctionare a deciziilor gresite de politica bugetara.

Cu toate acestea, liderii statelor membre ar trebui sa fie constienti  de faptul ca problemele economice nu vor fi rezolvate fara ca mai intai sa fie rezolvate problemele democratice, spun analistii.

Cele mai multe dintre dezbaterile politice orientate inspre modul de rezolvare a crizei economice se concentreaza strict pe probleme economice si financiare fara a lua in considerare problemele cetateniei si ale democratiei, noteaza specialistii.

Resentimentele europene sunt in crestere pe fondul politicilor economice care le sunt dicatate fie de catre BCE si FMI fie de catre alte tari. Riscurile din zona euro sunt extrem de mari, iar masurile luate nu pot restabili increderea pe pietele financiare atata timp cat populatia protesteaza.

Euro obligatiunile ar reprezenta o concretizare a binelui comun a economiei europene, precum si recunoasterea simbolica de dependenta reciproca intre statele membre UE.

Un astfel de sImbol ar fi important nu numai pentru pietele financiare cat si pentru cetatenii Europei.

Trei probleme majore care bantuie UE…

Institutiile europene au cel putin trei probleme, in opninia economistilor.

In primul rand, acestea ofera prea multa putere economiilor deja puternice din UE, care sunt capabile sa joace rolul de casier pe timp de criza si sa impuna politici economice altor tari, in numele respectarii regulilor pietei libere.

De asemenea, sanctiunile institutiilor europene sunt slabe si nu cer suficient de multa responsabilitate guvernelor nationale.

In schimb, permit tarilor creditoare sa pedepseasca statele slabe prin masuri de austeritate.

In opinia economistilor internationali, prea multa putere se afla in mainile speculatorilor financiari, a bancilor si a agentiilor de rating care sunt in masura sa dicteze politicile asa-ziselor guverne democrate.

Nu poate exista o guvernanta stabila a zonei euro fara ca aceste tari sa renunte la avantajele lor.

De aceea, spun economistii, euro obligatiunile trebuie sa fie infiintate astfel inca statele membre sa lucreze impreuna pentru binele general al europenilor.

In prezent, Consiliul European cauta o solutie, care sa fie preferata de majoritatea cetatenilor europeni: una in care normele bugetare stricte sunt definite de catre tarile cele mai puternice din punct de vedere economic, cu aplicarea riguroasa a si mai multor sanctiuni de catre institutiile euroepene pentru statele care se abat de la aceste reguli.

#euro obligatiuni, #democratie, #ue, #criza datorii suverane, #zona euro , #stiri FMI