UE si FMI cer Greciei sa grabeasca masurile de austeritate

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 10:31
1079 citiri
UE si FMI cer Greciei sa grabeasca masurile de austeritate

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, au prezentat guvernului elen o lista de 15 masuri de austeritate a caror implementare trebuie grabita pentru a debloca urmatoarea transa din finantarea externa destinata Greciei, potrivit presei locale. 

Grecia trebuie sa inceapa sa concedieze angajati din sectorul bugetar, sa reduca sau sa inghete salariile si pensiile din sistemul de stat, sa creasca taxa pe pacura, sa inchida companiile de stat care au pierderi, sa scada cheltuielile din domeniul sanatatii si sa accelereze privatizarile, potrivit listei de masuri publicata de presa elena.

Toate aceste masuri fac deja parte din programul Greciei de reducere a deficitului bugetar, aprobat de parlament in luna iunie pentru a obtine finantare exterrna si a evita falimentul.

Grecia a promis la sfarsitul saptamanii trecute ca va lua decizii dure pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata), insa nu a anuntat noi masuri de austeritate pentru a convinge creditorii externi sa-i acorde urmatoarea transa, de 8 miliarde euro, din imprumut.

Potrivit unui email intre oficiali ai ministerului Finantelor citat de ziarul To Vima, guvernul elen trebuie sa decida pana luni modul in care vor implementa noile conditii impuse de UE si FMI.

Ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos, si sefii misiunilor UE si FMI in Grecia vor sustine in cursul zilei de luni o conferinta de presa, urmata de o sedinta de guvern. 

#ue, #fmi, #grecia, #masuri austeritate , #stiri FMI