UE supune sistemul bancar la noi teste de stres

Duminica, 16 Ianuarie 2011, ora 21:32
1688 citiri
UE supune sistemul bancar la noi teste de stres

Uniunea Europeana trebuie sa efectueze o noua runda de teste de stres in sistemul bancar, deoarece evaluarile derulate anul trecut de Irlanda, in paralel cu cele de pe continent, s-au dovedit lipsite de credibilitate, a declarat un oficial BCE. potrivit Mediafax.

"Din pacate, faptul ca testele de stres din Irlanda s-au dovedit necredibile pune sub semnul intrebarii celelalte teste de stres. Din acest motiv avem nevoie de o noua runda de teste de stres, cu evaluari mai profunde si control al actiunilor autoritatilor nationale", a declarat Lorenzi Bini Smaghi, membru in consiliul Bancii Centrale Europene (BCE).

Liderii UE au convenit la sfarsitul anului trecut sa deruleze o noua evaluare a bancilor din Europa, incercand sa recastige increderea pietelor financiare. Testele vor incepe in luna februarie.

Autoritatile financiare din Irlanda au derulat anul trecut teste de stres la cele mai mari banci irlandeze, Bank of Ireland si Allied Irish Banks, pentru a le pregati de transferarea creditelor neperformante la o banca de stat, o asa-numita "bad bank", creata pentru absorbtia activelor toxice din sistem.

Irlandezii au sustinut ca testele derulate pe plan intern sunt mai dure decat cele efectuate in paralel in Uniunea Europeana de Comitetul Autoritatilor Bancare Europene. Cele doua banci irlandeze au primit nota de trecere si de la autoritatile europene.

"Din punctul nostru de vedere, autoritatile irlandeze au subestimat riscurile legate de activele celor doua banci, iar testele de stres s-au dovedit prea putin riguroase", a aratat Bini Smaghi.

Guvernul irlandez a incheiat ulterior un acord de finantare externa de 85 miliarde euro cu FMI si UE, dupa pierderi tot mai mari din deprecierea activelor la cele doua banci si conditii din ce in ce mai dure de finantare pentru stat.

Principalele partide de opozitie din Irlanda au cerut ca unii detinatori de obligatiuni de la bancile irlandeze sa preia o parte din povara pierderilor, insa BCE se opune unei astfel de masuri, apreciind ca ar afecta credibilitatea statului irlandez.

Testele de stres derulate anul trecut in sistemul bancar european au dezvaluit probleme majore la numai sapte banci din cele 91 verificate in 20 de state. Acestor institutii de credit li s-a impus majorarea capitalului cu un total de 3,5 miliarde euro, suma mult mai mica decat anticipau analistii.

#teste de stres, #UE, #sistem bancar, #Irlanda , #stiri FMI