UE trebuie sa accepte realitatea - Grecia nu poate fi salvata

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 23:19
1629 citiri
UE trebuie sa accepte realitatea - Grecia nu poate fi salvata

Ce se va intampla cu Grecia? Aceasta este intrebarea pe care Michael Cembalest, directorul pe investitii de la JPMorgan o primeste tot mai des, in ultimul timp.

Raspunsul pe care l-a dat clientilor, in aceasta saptamana, face referire la faimosul model psihologic al lui Elizabeth Kubler-Ross, care descrie etapele prin care un om trece atunci cand cineva apropiat moare - negarea, furia, negocierea, depresia si acceptarea.

Oficialii europeni sunt cam la mijlocul ciclului si continua sa caute alternative care nu fac, insa, decat sa prelungeasca agonia.

"Ultimul acord pentru Grecia, bazat pe propunerile facute de Franta, este un alt capitol din etapa 'negocierii': mentine iluzia ca datoriile Greciei pot fi platite, insa nu fac nimic pentru a stimula economia sau pentru a detensiona situatia sociala din tara", le-a scris Cembalest clientilor sai, potrivit Forbes.

Strategia cu "sa tragem de timp si sa speram ca se rezolva" nu functioneaza, s-a demonstrat si in cazul Mexicului. Cembalest a participat in rezolvarea crizei datoriilor suverane ale Mexicului din ani '80, deci poate ghici usor ce spera si ce gandesc acum oficialii UE.

Cand restructurarea va veni intr-un final, va fi dupa multe incercari de a o evita, timp in care multi bani vor fi aruncati pe apa sambetei.

Citeste continuarea pe ziare.com

#grecia faliment, #grecia imprumut, #ue, #fmi, #salvare grecia, #grecia , #stiri FMI