UGIR-1903: alti 90.000 de someri in urmatoarele 3 luni

Marti, 30 Martie 2010, ora 13:19
1661 citiri
UGIR-1903: alti 90.000 de someri in urmatoarele 3 luni

Economia romaneasca va mai pierde inca 25-30.000 locuri de munca lunar in urmatoarele 2-3 luni, a declarat luni presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR-1903, precizand ca solicita Guvernului sa puna in practica cat mai urgent masurile anti-criza, informeaza NewsIn.

"Declaratia directorului general al FMI este justificata, este exact ce ne-a aratat si Institutul National de Statistica. Si noi ne asteptam ca si in perioada urmatoare, de 2-3 luni, cat va mai tine varful crizei, somajul sa cresca in ritmul in care a facut-o si pana acum, respectiv cu circa 25-30.000 someri pe luna", a spus Cezar Coraci.

Potrivit acestuia, la sfarsitul varfului crizei, impreuna cu locurile de munca restructurate din domeniul public, sa va ajunge la un total de un milion de someri, de la declansarea crizei economice in Romania.

El a adaugat ca se teme ca, dupa aceasta perioada, firmele nu vor mai avea personal pentru a onora comenzile ce vor aparea.

"Ne asteptam ca din vara economia sa se stabilizeze usor, sa apara unele oportunitati si comenzi in industrie, insa ne temem ca firmele nu vor mai avea cu cine sa onoreze aceste comenzi", a explicat presedintele UGIR-1903.

Oficialul institutiei a mai spus ca, in acest context, Guvernul trebuie sa accelereze aplicarea masurilor anti-criza, care sa fie coroborate cu cele propuse de Uniune.

Astfel, UGIR-1903 vrea ca programul anti-criza si de relansare economica sa fie bazat pe incurajarea investitiilor, stimularea pietei si a activitatii agentilor economici, rationalizarea cheltuielilor bugetare, pastrarea locurilor de munca si crearea altora noi.

Uniunea solicita achitarea cu rapiditate, de catre autoritatile publice centrale si locale, a datoriilor catre furnizorii de produse si servicii, a subventiilor catre producatorii agricoli, a redeventelor la TVA.

"Nu avem lichiditati, iar orice masura de taxare impusa de Guvern nu va face decat sa duca la cresterea somajului. Institutiile de stat trebuie sa isi plateasca datoriile catre operatorii privati, care se ridica in prezent la circa 1,5 miliarde euro", a spus Coraci.

UGIR-1903 propune ca investitiile publice destinate infrastucturii din toate domeniile sa fie realizate din fonduri publice si private si din fonduri europene si internationale atrase.

De asemenea, reprezentantii institutiei propun ca programul de masuri anti-criza sa fie axat pe rationalizarea cheltuielilor bugetare, asigurarea unor venituri bugetare mai mari prin masuri de reducere a evaziunii fiscale in sectorul produselor accizabile si al returnarilor de TVA In plus, programul ar trebui sa cuprinda masuri de simplificare si revizuire a regimului fiscal privind amortizarea, rezervele, recunoasterea cheltuielilor de afaceri si impozitarea profitului investit, precum si pentru reducerea fiscalitatii pe forta de munca.

Potrivit unui raport prezentat recent de Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, UGIR-1903, economia romaneasca a pierdut de la inceputul crizei 550.000 de locuri de munca, adica peste 16% din efectivul initial de salariati, dintre care circa 220.000 din industria prelucatoare.

Cele mai afectate sectoare au fost industria usoara, industria chimica, industria metalurgica, materiale de constructii, constructii de masini si fabricarea mobilei. 

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#criza, #economie, #locuri, #munca, #somaj , #stiri FMI