UGIR sustine ca cele cinci ramuri principale ale economiei romanesti sunt "in cadere libera"

Luni, 25 Mai 2009, ora 16:36
2260 citiri
UGIR sustine ca cele cinci ramuri principale ale economiei romanesti sunt "in cadere libera"

Cele cinci ramuri principale ale economiei romanesti, IT, constructia de masini, industria textila, industria metalurgica si cea chimica, sunt in cadere libera, iar statul nu face nimic pentru a sustine aceste segmente, au declarat luni in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii UGIR.

"Nimeni nu finanteaza in acest moment economia romaneasca. Nimeni nu sprijina in niciun fel producatorii.

Nu intelegem de unde vine optimismul Guvernului din moment ce datele statistice publicate de Institutul National de Statistica pentru primele luni ale anului sunt departe de a fi linistitoare.

Nu credem ca Romania isi poate permite din punct de vedere economic o campanie electorala care sa dureze sase luni, prin care sa fie evitate problemele grave cu care se confrunta economia", a declarat presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR-1903), Ioan Cezar Coraci.

Potrivit reprezentantilor UGIR, principalele ramuri economice ale Romaniei au scazut cu mult peste media europeana, inregistrand diminuari de peste 20% fata de anul precedent.

Sectoarele afectate au o mare pondere in Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, acestea fiind industria metalurgica, usoara, chimica, constructiile de masini si domeniul IT.

"Am cerut ca Guvernul sa se aseze la masa cu principalii actori sociali din industrie si sa elaboreze un plan pentru criza. Previziunile noastre pentru lunile urmatoare sunt sumbre, daca Guvernul nu va interveni in niciun fel.

Vrem ca statul sa intervina in economia romaneasca, la fel ca in celelalte state europene, pentru a fi diminuate efectele crizei", a mai spus Coraci.

De asemenea, reprezentantii UGIR au mentionat ca din imprumutul de la FMI, statul nu a acordat inca sumele necesare pentru sprijinirea industriei.

"Masurile anticriza ar fi trebuit luate pentru finantare, pentru relansarea sistemului de creditare. Sistemul bancar nu finanteaza economia Romaniei, de aceea sunt multe intreprinderi care isi diminueaza sau intrerup activitatea.

Principalele probleme sunt lipsa lichiditatilor, plata partiala a facturilor, dar si faptul ca inca sunt multe firme care au de recuperat TVA-ul", a spus prim-vicepresedintele Federatia Patronala a Industriei Usoare(FEPAIUS), Mihai Pasculescu.

Astfel, reprezentantii UGIR, dar si cei din principalele ramuri afectate ale economiei au solicitat ca toate organismele statului sa se implice pentru limitarea efectelor starii de criza economica in Romania, a evitarii unui posibil colaps al economiei romanesti.

In plus, reprezentantii UGIR propun Guvernului sa actioneze pentru limitarea drastica a evaziunii fiscale, in cazul companiilor care au activitate in comercializarea de tigari, alcool, dar si pentru supermarketuri.

De asemenea, printre masurile anticriza propuse de acestia, se numara neimpozitarea profitului reinvestit si acordarea ajutoarelor de stat si a subventiilor la timp. 

#creditare, # economie, # TVA, # FMI, # imprumut, # subventii , #stiri FMI