UGIR1903 avertizeaza ca va bloca bugetul pe 2010

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 17:26
1405 citiri
UGIR1903 avertizeaza ca va bloca bugetul pe 2010

UGIR-1903 avertizeza Guvernul si Parlamentul Romaniei ca va bloca aprobarea bugetului pentru anul 2010 daca partenerii sociali, precum Consiliul Economic si Social (CES), nu vor fi consultati in elaborarea acestui document, a anuntat, joi, presedintele patronatului, Ioan Cezar Coraci, potrivit NewsIn.

"UGIR-1903 avertizeaza public Guvernul Romaniei si Parlamentul Romaniei ca este hotarata sa actioneze sub toate formele legale daca mecansimele de consultare cu patronatele si sindicatele nu vor fi puse in functiune, iar institutiile dialogului social, precum CES, vor fi ocolite in privinta Bugetului de stat pe anul 2010. (...) Bugetul Romaniei constituie unicul instrument pentru iesirea din criza care nu poate fi intocmit fara consultarea patronatelor si sindicatelor", a spus presedintele UGIR-1903.

Potrivit acestuia, in datele cadru ale proiectiei bugetare pe anul 2010 exista abordari contradictorii care pun sub semnul intrebarii constructia schitei de buget si nu reflecta masuri hotarate de reducere a cheltuielilor publice si de stimulare a investitiilor si a mediului economic, ceea ce va conduce la agravarea crizei economice si sociale, la depasirea chiar si a deficitului de peste 8,5%, la cresterea alarmanta a somajului cu consencinte grave pentru economia romaneasca.

Ioan Coraci a precizat ca, in cadrul intalnirii pe care reprezentantii FMI au avut-o cu patronatele din Romania, UGIR1903 a solicitat flexibilitate in evaluarea indeplinirii obligatiilor asumate de Romania, sprijin in negocierile cu bancile mama ale sucursalelor din Romania pentru continuarea finantarii economiei si interventia pe langa Uniunea Europeana pentru reducerea cofinantarii si majorarea avansurilor pe proiectele europene de infrastructura din fondurile structurale acordate Romaniei.

"Problemele bugetare ale Romaniei sunt bine cunoscute de membrii delegatiei, inclusiv privind platile intarziate si amanate pentru anul 2010 de diverse autoritati centrale si locale. Acestia au constat lipsa dialogului social in Romania ca mecanism de consultare cu patronatele si sindicatele, fapt care lasa decizia doar la nivel politic.

In opinia membrilor misiunii economice aplicarea unor politici si masuri economice corecte in Romania in perioada urmatoare este chiar mai importanta decat aderarea la spatiul euro', a mai spus Coraci.

 

#buget, #coraci, #deficit, #masuri, #somaj , #stiri FMI