Ultimul act din tragedia elena? FMI se pregateste deja de falimentul Greciei

Luni, 11 Mai 2015, ora 13:25
5585 citiri
Ultimul act din tragedia elena? FMI se pregateste deja de falimentul Greciei
Foto: Cryptonews

Oficialii de la Atena si creditorii din zona euro au reluat discutiile pe tema deblocarii ajutorului financiar de urgenta, insa nimeni nu mai da sanse unei intelegeri intre cele doua parti.

Fondul Monetar International lucreaza deja cu autoritatile din sud-estul Europei pentru a pregati masurile de siguranta in cazul declararii incapacitatii de plata a Greciei, a admis un oficial al institutiei financiare.

Este una din putinele ocazii in care reprezentantii FMI admit ca nu se intrvede sansa semnarii unui acord cu Grecia, arata publicatia Market Watch.

Romania, expusa direct

Bancile grecesti sunt active in mai multe tari din sud-estul Europei, riscul unui soc financiar in regiune fiind destul de mare. In Bulgaria, subsidiarele Bancii Nationale a Greciei SA, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank Ergasias ating aproape 22% din activele bancare.

O expunere similara se regaseste in Macedonia, iar activitatea bancilor din Grecia este destul de mare si in pietele din Romania, Albania si Serbia.

"Suntem in dialog cu oficialii din aceste tari. Ne consultam frecvent cu privire la planurile de rezerva si masurile care pot fi luate pentru a limita efectele", a explicat Jorg Decressin, directorul pentru Europa al FMI.

In cadrul discutiilor, reprezntantii Fondului au solicitat bancilor centrale sa verifice constant rezervele pe care subsidiarele bancilor grecesti le au, in cazul in care finantarea de la bancile-mama se intrerupe brusc, si gradul de asigurare a depozitelor bancare.

Negocierile intre guvernul de la Atena si creditorii internationali se afla in impas de peste doua luni, in ciuda semnalelor de alarma transmise de oficialii greci, care sustin ca nu mai au fonduri pentru plata transelor din credite.

"Ar fi o prostie sa nu ai un plan de rezerva in cazul in care lucrurile nu decurg cum trebuie", sustine Decressin.

Reprezentantii tarilor din zona euro sustin ca nu se asteapta la o solutie care sa fie atinsa in cursul acestor zile. Acest lucru mentine o presiune constanta pe intreg sistemul bancar din Grecia, confruntat deja cu o retragere masiva de lichiditati pe ultimele luni.

#faliment sistem bancar Grecia, #planuri rezrva faliment Grecia, #expunere banci grecia , #stiri FMI