Ungaria da asigurari ca nu va intra in faliment

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 20:45
1346 citiri
Ungaria da asigurari ca nu va intra in faliment

Noul guvern ungar a incercat sambata sa calmeze pietele, luandu-si angajamentul sa sustina obiectivul oficial de deficit bugetar pentru 2010 si dand asigurari ca tara nu risca o criza similara Greciei, relateaza Wall Street Journal, potrivit Newsin.

Noul cabinet, investit in functie in urma cu o saptamana, a subliniat si angajamentul Ungariei de a adopta euro.

"Obiectivul de deficit nu poate fi mentinut fara o actiune imediata. Cabinetul a fost convocat pentru o reuniune extraordinara de trei zile. Vrem ca tinta planificata de deficit sa se confirme", a declarat Mihaly Varga, seful unei comisii insarcinate cu descoperirea "adevarului" despre starea bugetului.

In urma acordului incheiat cu FMI si Uniunea Europeana, Ungaria si-a propus ca anul acesta sa aiba un deficit de 3,8% din Produsul Intern Brut.

"Premierul (Viktor Orban - n.red.) ne sustine propunerea potrivit careia, in situatia actuala a economiei mondiale, Guvernul ar trebui sa aspire sa aiba un deficit bugetar cat mai mic posibil", a spus Varga intr-o conferinta de presa in cursul careia a prezentat primele concluzii ale comisiei.

Varga a refuzat sa precizeze cat de mare ar fi deficitul bugetar daca Guvernul nu ar lua noi masuri. El s-a limitat sa afirme ca atat veniturile si cheltuielile bugetare, cat si cele extrabugetare, serviciile sociale si nu numai "nu respecta realitatea".

Oficialul a acuzat cele doua guverne socialiste anterioare pentru ca au indus in eroare opinia publica in legatura cu adevarata stare a finantelor statului.

"In situatia actuala, singura tinta pe care o putem avea este ca obiectivul planificat (privind deficitul bugetar - n.red.) sa se confirme si ca Guvernul sa isi redobandeasca credibilitatea", a afirmat el.

Joi, vicepresedintele partidul Fidesz, aflat la guvernare, a declarat ca Ungaria se afla intr-o criza similara celei din Grecia si risca falimentul, ceea ce a provocat o scadere dramatica a forintului pe piete, unde si euro se afla sub presiuni.

"Remarca facuta de colegul meu in legatura cu falimentul a fost nefericita.

Ungaria nu se numara printre tarile care risca falimentul. Aici dezbaterea este cum sa atingem un deficit de 3,8%, iar situatia este complet diferita fata de cea din locurile unde deficitul depaseste 10%", a dat asigurari Varga.

Guvernul ungar ar urma sa prezinte in urmatoarele 72 de ore un plan pentru a respecta aceasta tinta, a spus el, precizand ca planurile pentru reducerea impozitelor sunt inca de actualitate.

Reprezentantul regional al FMI se afla in prezent la Budapesta "pentru discutii neoficiale, pentru a afla despre masurile planificate", a adaugat el.

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a afirmat sambata ca evocarea falimentului in cazul Ungariei "este exagerata". "Ungaria a facut progrese importante in controlul finantelor sale publice in ultimii ani", a declarat el in marja reuniunii G20 din Coreea de Sud. 

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#ungaria, #faliment, #guvern, #deficit bugetar , #stiri FMI