Ungaria negociaza cu UE bugetul pe 2011

Joi, 22 Iulie 2010, ora 10:37
1020 citiri
Ungaria negociaza cu UE bugetul pe 2011

Ungaria va negocia cu Uniunea Europeana (UE) in privinta bugetului pe anul viitor, insa va continua si discutiile cu organizatiile internationale, inclusiv cu Fondul Monetar Intenational (FMI), a declarat joi purtatorul de cuvant al primului ministru, citat de Reuters, potrivit Mediafax.

"Cand vine vorba de planificarea bugetului pentru anul viitor, va trebui sa negociem cu UE si de asemenea cu toti ceilalti, la timpul potrivit", a declarat purtatorul de cuvant Peter Szijjarto la postul public de televiziune M1, reiterand comentariile de miercuri, de la Berlin, ale premierului Viktor Orban.

Intrebat daca aceste declaratii anunta revenirea FMI la Budapesta la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lui octombrie pentru negocierea unui nou acord de finantare, Szijjarto a afirmat ca guvernul va continua discutiile cu organizatiile internationale.

"Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a clarificat in weekend ca guvernul ungar va continua, desigur, discutiile cu organizatiile internationale, inclusiv FMI, UE si Banca Centrala Europeana", a aratat oficialul maghiar.

Discutiile dintre reprezentantii FMI si UE si guvernul ungar privind revizuirea acordului de imprumut extern incheiat in octombrie 2008 au fost suspendate sambata, dupa ce autoritatile de la Budapesta au refuzat sa introduca un nou plan de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar, optand in schimb pentru taxarea suplimentara a bancilor si plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv de la banca centrala, masuri neagreate de oficialii organizatiilor economice si financiare.

Matolcsy a declarat, cu o saptamana inainte de incheierea prematura a discutiilor cu FMI si UE, ca Ungaria va incerca sa obtina "o plasa de siguranta" pentru urmatorii doi ani, desi se poate finanta normal de pe piete.

#buget, #ue, #ungaria , #stiri FMI