Ungaria nu are nevoie de masuri de austeritate

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 12:36
963 citiri
Ungaria nu are nevoie de masuri de austeritate

Ministrul ungar al Economiei, Gyorgy Matolcsy, apreciaza ca nu este nevoie de masuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2011, deoarece un impozit suplimentar impus bancilor va ajuta guvernul sa atinga acest obiectiv, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Matolcsy a mentionat, intr-un interviu televizat, ca Fondul Monetar International (FMI) vrea ca Ungaria sa lanseze un program de austeritate de 300 de miliarde de forinti (1,06 miliarde euro), insa guvernul considera aceasta masura ca fiind imposibila, si, in consecinta, aplica o noua taxa sectorului financiar in acest an si in 2011.

Ungaria a fost salvata de la colaps financiar in octombrie 2008 printr-un pachet de finantare de 20 de miliarde de euro primit de la FMI, Uniunea Europeana si de la Banca Mondiala.

In schimbul ajutorului, guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar.

Reprezentantii FMI si ai Uniunii au suspendat, insa, in iulie discutiile cu Budapesta referitoare la evaluarea programului de finantare, deoarece nu au reusit sa ajunga la un acord privind tintele bugetare.

Oficialul a asigurat ca guvernul este decis sa reduca deficitul sub 3% din PIB anul viitor, chiar daca Uniunea Europeana nu accepta o modificare a regulilor de contabilizare a cheltuielilor cu pensiile.

Executivul va introduce, de asemenea, o cota unica de impozitare de 16% pe veniturile personale incepand cu 2011.

#ungaria, #masuri, #austeritate , #stiri FMI