Ungaria nu va avea acces la fondul pentru tarile est-europene

Joi, 19 Martie 2009, ora 15:17
1250 citiri
Ungaria nu va avea acces la fondul pentru tarile est-europene

Vicepremierul ucrainean Grigori Nemirea a cerut joi UE sa dea dovada de "creativitate" si sa extinda la Ucraina si la alte tari de la frontierele europene posibilitatea acordarii de imprumuturi in regim de urgenta, in conditiile crizei, relateaza AFP.

Subliniind ca "30% din sistemul bancar ucrainean apartine unor banci vest-europene", el a spus ca exista aici "o interdependenta de facto care cere sa reflectam cu creativitate la folosirea unor instrumente si resurse in prezent disponibile pentru Ungaria si Letonia", potivit unei conferinte, la Bruxelles.

"Doresc sa discut despre potentiala folosire de fonduri europene de urgenta", a declarat vicerpremierul, referindu-se la suma de 25 de miliarde de euro disponibila numai pentru tarile din UE, care nu sunt membre ale zonei euro si care se confrunta cu dificultati financiare.

Ungaria si Letonia, destabilizate de criza, au imprumutat din acest pachet aproape zece miliarde de euro in total, in ultimele luni, in cadrul imprumuturilor acordate in comun de UE si FMI. Si Romania este in negocieri pentru un imprumut in regim de urgenta.

Liderii UE vor discuta despre o eventuala crestere a acestui fond de urgenta la summitul de joi si vineri de la Bruxelles, dar nu au vorbit niciodata despre folosirea sa si pentru state care nu fac parte din Uniune. Nemirea a subliniat faptul ca tara sa este vecina cu Romania si Ungaria.

"Daca tarile din vecinatatea UE sunt destabilizate, efectul imediat si negativ va fi resimtit profund nu numai in vecinatate, ci si in UE", a explicat vicepremierul, care se ocupa cu integrarea europeana a Ucrainei. FMI a aprobat in noiembrie acordarea unui imprumut de 16,4 miliarde de dolari Ucrainei, foarte afectata de criza financiara.

O prima transa, de 4,5 miliarde, a fost deja acordata, dar deblocarea transei 2, de aproape 1,9 miliarde de dolari, este intarziata de divergentele dintre presedintele si premierul ucrainean, mai ales pe tema bugetului pe 2009.

Comisarul european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a spus ca UE, care raspunde problemelor tarilor din zona euro, UE si a celor aflate in afara blocului "in diverse moduri", nu intentioneaza totusi sa mareasca numarul beneficiarilor acestui fond.

Ea a cerut Ucrainei ca, inainte sa prezinte cereri, sa indeplineasca o "conditie importanta, adica respectarea conditiilor puse de FMI". Presedintele Comisiei Europene le-a cerut miercuri presedintelui si premierului Ucrainei sa renunte la divergentele lor, pentru ca in caz contrar nu vor obtine ajutorul international necesar pentru a ajuta Kievul sa faca fata crizei.

"Datoria oricarui politician responsabil este sa lucreze pentru binele tarii sale" pe fondul crizei economice, a subliniat Jose Manuel Barroso intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, la Bruxelles.

"Acesta este mesajul pe care i l-am transmis presedintelui Iuscenko si sper sa am ocazia sa i-l transmit si premierului Timosenko atunci cand va veni" la Bruxelles, a adaugat el. Kievul spera ca Fondul Monetar International va debloca rapid o a doua transa de 1,9 miliarde de dolari dintr-un imprumut total de 16,4 miliarde destinat sa il ajute sa faca fata crizei financiare grave cu care se confrunta.

Rivalitatea dintre Iuscenko si premierul IuliaTimosenko, care paralizeaza tara si submineaza increderea comunitatii internationale, a amanat virarea acestei noi transe. FMI si Kievul trebuie sa negocieze in continuare o serie de aspecte, printre care si valoarea deficitului bugetar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #fonduri, #imprumut, #summit, #ue , #stiri FMI