Ungaria nu va putea reduce deficitul la 3% din PIB in 2011

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 23:46
1268 citiri
Ungaria nu va putea reduce deficitul la 3% din PIB in 2011

Masurile anuntate de guvernul ungar sunt insuficiente pentru respectarea tintei unui deficit bugetar de 3% din PIB in 2011, a declarat luni Christoph Rosenberg, seful delegatiei FMI in Ungaria, care a avertizat ca exista mai multe riscuri in structura ajustarilor fiscale, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Rosenberg considera ca Ungaria poate respecta obiectivul unui deficit bugetar de 3,8% din PIB in acest an, dar trebuie sa ia masuri in privinta cheltuielilor, pentru a asigura sustenabilitatea bugetului.

Reprezentantul Fondului a apreciat, dupa consultari cu autoritatile de la Budapesta, ca masurile adoptate de guvern pot fi descrise drept riscante si indraznete, a relatat Portfolio.hu.

Intre riscurile mentionate de Rosenberg se numara efectul incert al cotei unice de impozitare asupra pietei muncii si cel al "taxelor de criza" asupra cresterii economice.

Taxele speciale care vor fi impuse companiilor din energie, telecomunicatii si retail ar trebui sa aduca anual la buget venituri de 161 miliarde de forinti, pana la sfarsitul lui 2012.

Revenirea la programul de pensii Pilonul 1 a unor contributori la fonduri private de pensii ar putea majora pe termen scurt incasarile la buget, dar pe termen lung vor creste riscurile legate de sustenabilitatea sistemului, a adaugat Rosenberg.

El a precizat ca delegatia FMI a semnalat aceste riscuri guvernului.

Rosenberg a cerut guvernului sa adopte masuri de reducere a cheltuielilor pe termen lung. 

#ungaria, #deficit, #bugetar, #pib, #fmi , #stiri FMI