Ungaria taie din pensii si majoreaza TVA-ul la 25%

Marti, 05 Mai 2009, ora 12:05
1726 citiri
Ungaria taie din pensii si majoreaza TVA-ul la 25%

Parlamentul Ungariei a aprobat principalele amendamente ale legilor cu privire la taxe si pensii, ce prevad majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 25%, incepand cu luna iulie, si reducerea pensiilor, pentru a pastra controlul deficitului bugetar in acest an, relateaza Reuters.

"Toate propunerile guvernului au fost aprobate", a declarat un reprezentant al parlamentului. Votul final va avea loc in aceasta luna, potrivit Newsin.

Guvernul condus de premierul Gordon Bajnai a anuntat luna trecuta reducerea cheltuielilor cu circa 400 miliarde forinti (1,84 miliarde dolari) in acest an, pentru a redresa bugetul si pentru a revitaliza economia, care a fost afectata de cea mai grava criza din ultimele decenii.

Economia Ungariei, axata pe exporturi, este estimata sa se comprime cu 5,5-6,0% in acest an, potrivit previziunilor guvernului, in timp ce Comisia Europeana estimeaza o comprimare de 6,3%.

"Guvernul, ce a inceput mandatul in urma cu doua saptamani, vrea sa modernizeze semnificativ sistemul de impozitare pentru a sustine competitivitatea si pentru a pastra locurile de munca", a declarat secretarul de stat al ministerului de finante, Tamas Katona.

Guvernul se straduieste sa mentina deficitrul bugetar sub nivelul de 3% din produsul inetrn brut (PIB) in acest an, o tinta pe care unii analisti o considera dificila, din cauza crizei economice.

De asemenea, analistii considera ca si in cazul in care ar reusi sa mentina bugetul in parametri, guvernul nu ar putea introduce reforme structurale semnificative inainte de alegerile parlamentare din prima jumatate a lui 2010.

Ungaria, care a ocolit un colaps financiar prin luarea unui imprumut de 25,1 miliarde dolari de la FMI in octombrie 2008, se confrunta acum cu cea mai puternica incetinire a cresterii economice din ultimii 20 de ani.

Guvernul se asteapta ca economia sa se comprime cu 6% in 2009. 

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #fmi, #imprumut, #pensii, #tva , #stiri FMI