Ungaria va fi prudenta in ceea ce priveste noile emisiuni internationale de obligatiuni

Luni, 20 Iulie 2009, ora 17:29
1248 citiri
Ungaria va fi prudenta in ceea ce priveste noile emisiuni internationale de obligatiuni

Ungaria va fi precauta cu viitoarele emisiuni internationale de obligatiuni, dupa ce a realizat cu succes saptamana trecuta o emisiune de eurobonduri cu scadenta la cinci ani, in valoare de 1 miliard de euro, a declarat luni ministrul de finante, Peter Oszko, citat de Reuters, preluat de NewsIn.

"Vrem sa fim prudenti si vrem sa urmam tendintele pietei, si vom hotari mai tarziu, in toamna, cat de curand vom realiza alte emisiuni", a declarat Oszko pentru Reuters.

"Cred ca pe termen scurt vom majora volumul emisiunilor locale, asa ca acesta este urmatorul pas, iar apoi, daca vom decide sa extindem sau nu pachetul de ajutor de la FMI, vom avea nevoie de un acord in legatura cu modul de a obtine finantare in euro sau in dolari", a adaugat acesta.

Oszko a spus ca nu exclude posibilitatea ca Ungaria sa emita o serie de obligatiuni in dolari pe pietele internationale.

Ungaria a trebuit sa recurga in octombrie la un pachet de ajutor de 25,1 miliarde dolari de la Fondul Monetar International (FMI), pentru a evita o prabusire economica, iar emisiunea de eurobonduri de saptamana trecuta a fost un test pentru Ungaria, pentru a demonstra ca isi poatre reduce treptat dependenta de ajutorul international.

Randamentul la care au fost plasate eurbondurile a fost de 395 de puncte de baza (3,95 puncte procentuale), sub nivelul indicat initial, de 400 puncte de baza.

Oferta a atras o cerere puternica, insa analistii sustin ca, pentru a reduce dependenta de ajutorul FMI, Ungaria trebuie sa mentina politica fiscala si sa reduca cererea de titluri de stat.

Oszko a spus ca exista posibilitatea ca Ungaria sa nu aiba nevoie sa primeasca toate transele imprumutului FMI, insa ca este "prea devreme pentru a lua o decizie in acest sens".

Ministrul de finante a mai spus ca tinta de deficit din acest an, de 3,9% din produsul intern brut (PIB) este realista, in ciuda estimarilor ministerului de finante, ca arata ca deficitul va depasi tinta anuala pana la sfarsitul lunii septembrie. 

Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#obligatiuni, # eurobonduri, # PIB, # imprumut, # FMI , #stiri FMI