Ungaria vrea sa cheltuiasca 7 miliarde dolari pentru a face fata crizei financiare mondiale

Joi, 13 Noiembrie 2008, ora 15:51
1654 citiri
Ungaria vrea sa cheltuiasca 7 miliarde dolari pentru a face fata crizei financiare mondiale

Guvernul ungar a lansat joi un plan de stimuli economici pentru a salva tara de la recesiune, insa controlul strict al bugetului nu permite noi cheltuieli si banca centrala a avertizat ca refacerea economica va fi lenta, relateaza Reuters.Ministrul Economiei, Gordon Bajnai, a propus cheltuirea a 1.400 miliarde forinti (6,88 miliarde dolari) in urmatorii doi ani pentru a sustine companiile, in principal intreprinderile mici si mijlocii (IMM), si pentru a salva locurile de munca, in contextul in care economia este estimata sa scada cu 1% in 2009.


"In primul rand, trebuie sa oferim lichiditate companiilor, aceasta fiind cea mai importanta sarcina", a declarat Bajnai in cadrul unui forum economic.


"In urmatorii doi ani, vrem sa oferim economiei lichiditate in valoare de 1.400 miliarde forinti", a spus oficialul.


Insa Ungaria, ce a evitat luna trecuta criza financiara printr-un pachet de salvare de 25,1 miliarde dolari din partea Fondului Monetar International (FMI), s-a straduit in ultimii trei ani sa isi reduca deficitul bugetar si nu mai dispune de alti bani pentru stimuli economici.


"Va trebui sa luam acesti bani de undeva", a spus Bajnai. "Impulsionarea cresterii economice este foarte importanta acum, deci ma astept sa apara conflicte in urmatoarele saptamani", a subliniat oficialul.


Cea mai mare parte a pachetului, de 680 miliarde forinti, va fi cheltuita pentru oferirea de garantii de creditare, in principal IMM-urilor, in timp ce alte 260 miliarde forinti vor fi folositi pentru a asigura lichiditate pentru creditarea prin intermediul bancilor comerciale, a mai spus Bajnai.


Guvernul planuieste, de asemenea, sa ofere companiilor subventii de 300 miliarde forinti pentru plata dobanzilor si alte 140 miliarde forinti in imprumuturi directe acordate microcompaniilor si IMM-urilor, a mai spus Bajnai.


Economia Ungariei a inceput sa se degradeze din cauza scaderii cererii pentru exporturi si piata interna a fost afectata de taxele ridicate si de lipsa creditelor pentru companii.


Pe langa finantarea directa, Ungaria planuieste sa schimbe reglementarile cu privire la finantarea prin fonduri europene, ceea ce ar face mult mai usor si mai ieftin pentru companii sa obtina lichiditate.


Rata somajului din Ungaria a crescut in perioada iulie-septembrie la 7,7% si este estimata sa creasca, avand in vedere ca numeroase companii au anuntat disponibilizari.