Ungaria vrea un nou imprumut FMI

Joi, 15 Aprilie 2010, ora 14:24
1383 citiri
Ungaria vrea un nou imprumut FMI

Noul guvern ungar va cauta sa prelungeasca acordul cu FMI sau sa obtina un nou pachet de ajutor extern, va sustine atat proiectul Nabucco, cat si South Stream, si vizeaza pastrarea "influentei ungare" la marile companii, a declarat ministrul desemnat de externe, Janos Martonyi, informeaza Mediafax.

Partidul Fidesz, care l-a numit pe Martonyi drept candidat la sefia diplomatiei ungare, a obtinut duminica o victorie zdrobitoare in alegerile generale si are sanse sa obtina doua treimi din locurile din Parlament dupa cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 25 aprilie.

"Ei bine, cred ca trebuie sa discutam cat mai curand (cu FMI si UE - n.r.).

Trebuie sa discutam despre acordul actual si despre situatia exacta a programului, si tinand cont ca acesta expira in luna octombrie a acestui an, va trebui sa discutam despre o posibila extindere, sub conditii amendate, poate chiar despre incheierea unui nou acord. Suntem deschisi la orice solutie", a afirmat Martonyi intr-un interviu acordat Reuters.

Ungaria are in derulare un acord de finantare externa pe doi ani cu FMI si UE, incheiat in octombrie 2008.

Martonyi a adaugat ca noul acord, sau extinderea programului, ar trebui sa ia in considerare obiectivele partidului Fidesz de sustinere a economiei.

In privinta politicii energetice a noului guvern, ministrul desemnat de externe a aratat ca Fidesz considera necesare atat proiectul gazoductului Nabucco, sustinut de UE, cat si conducta South Stream, dezvoltata de Gazprom si grupul italian Eni, considerata neoficial drept concurenta cu proiectul european.

"Dintr-o perspectiva economica, este foarte clar ca acordam prioritate diversificarii surselor (de furnizare cu gaze naturale - n.r.). Asta nu inseamna ca nu vrem sa diversificam si rutele. Ca sa ne exprimam simplu, avem nevoie atat de Nabucco, cat si de South Stream", a afirmat viitorul sef al diplomatiei ungare.

Oficialul ungar a mai facut referire, in interviul acordat Reuters, si la disputa dintre grupul petrolier ungar MOL si Surgutneftegaz din Rusia, declarand ca spera ca cele doua parti sa-si incheie disputa privind pachetul de 21% din actiunile MOL cumparat anul trecut de la OMV de Surgut spre indignarea companiei ungare si a actualului guvern socialist.

Martonyi a aratat ca noul guvern se va opune preluarii companiilor strategice ungare, precum MOL, de catre orice firma straina, nu numai de catre rusi.

"Exista unele companii, asa-numitele multinationale regionale de origine ungara (...) unde managementul ungar si influenta ungara trebuie sa fie mentinute", a afirmat oficialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#ungaria, #fmi, #acord, #imprumut , #stiri FMI