Ungurii se vor pensiona la 65 de ani

Marti, 05 Mai 2009, ora 14:05
987 citiri
Ungurii se vor pensiona la 65 de ani

Parlamentul Ungariei a aprobat majorarea treptata a varstei legale de pensionare de la 62 la 65 de ani, incepand cu 2012, precum si o dispozitie ce ar putea duce la privarea pensionarilor de primele anuale, conditionand platile de performantele economice ale Ungariei, relateaza AFP.

Noul premier al Ungariei, Gordon Bajnai, a pus conditia ca aceste doua masuri sa fie aprobate de Parlament, pentru a accepta sa conduca noul guvern, informeaza NewsIn.

Varsta de pensionare va creste treptat, cu cate sase luni, incepand din 2012, si va ajunge la 65 ani.

Deputatii au desfiintat, de asemenea, incepand cu luna iulie, sistemul de bonificatii oferite anual pensionarilor. Acestia nu vor mai primi cea de-a doua transa de 180 euro in 2009, ce trebuia sa fie platita in noiembrie.

Totusi, primele vor fi oferite in cazul in care cresterea economica va ajunge la 3,5% din produsul intern brut (PIB) si daca obiectivele de deficit vor fi atinse.

In aceste conditii, pensionarii risca sa nu primeasca prime in urmatorii ani. Guvernul ungar prevede pentru 2009 o recesiune de 6% si o revenire usoara a cresterii abia in 2011.

Parlamentul Ungariei a mai aprobat principalele amendamente ale legilor cu privire la taxe si pensii, ce prevad majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 25%, incepand cu luna iulie, si reducerea pensiilor, pentru a pastra controlul deficitului bugetar in acest an.

Guvernul se straduieste sa mentina deficitul bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB) in acest an, o tinta pe care unii analisti o considera dificila, din cauza crizei economice.

De asemenea, analistii considera ca si in cazul in care ar reusi sa mentina bugetul in parametri, guvernul nu ar putea introduce reforme structurale semnificative inainte de alegerile parlamentare din prima jumatate a lui 2010.

Ungaria, care a ocolit un colaps financiar prin luarea unui imprumut de 25,1 miliarde dolari de la FMI in octombrie 2008, se confrunta acum cu cea mai puternica incetinire a cresterii economice din ultimii 20 de ani.

Guvernul se asteapta ca economia sa se comprime cu 6% in 2009.

#Ungaria, #unguri, #Parlament, #pensionari, #prime , #stiri FMI