Uniunea Europeana asteapta decizia Ucrainei privind Acordul de asociere

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 09:01
1251 citiri
Uniunea Europeana asteapta decizia Ucrainei privind Acordul de asociere

Comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule, a numit dimineata zilei de vineri, 29 noiembrie, ca termen limita pentru ca Ucraina sa ia o decizie cu privire la semnarea Acordului de asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, relateaza Ria Novosti.

"Suntem pregatiti si usile sunt deschise.In sens literal, termenul limita pentru aceasta decizie este dimineata zilei de vineri. Da, exista speranta pentru semnare si, dupa cum se spune, speranta moare ultima. Cunosc decizia guvernului ucrainean. Stim ca in conformitate cu Legea Fundamentala a Ucrainei, presedintele semneaza astfel de acorduri", a spus Fule, indicand ca o astfel de posibilitate nu se intampla la fiecare doua zile sau la fiecare doua saptamani. "Acum totul este in mainile partii ucrainene, care a solicitat o pauza", a subliniat oficialul european.

Joia trecuta, guvernul ucrainean a decis sa suspende pregatirile pentru semnarea Acordului de asociere la UE, prevazuta la summitul Parteneriatului Estic la Vilnius.

De asemenea, comisarul european pentru extindere si-a exprimat speranta ca presedintele Viktor Ianukovici si-a mentinut in agenda participarea la reuniunea de la varf de la Vilnius (28-29 noiembrie).

"Asteptam cu nerabdare prezenta completa a delegatiei ucrainene. Sper foarte mult ca Viktor Ianukovici va fi la summit. Cred ca e foarte important sa nu uitam ca Ucraina are o responsabilitare fata de intreaga regiune si, prin urmare, dl Ianukovici va explica motivele guvernului sau", a afirmat Stefan Fule.

El si-a exprimat, totodata, speranta ca, daca Acordul de asociere nu va fi semnat, aceasta nu va influenta in sens negativ negocierile cu FMI. "Noi credem ca Acordul de asociere va apropia Ucraina de o intelegere cu FMI, iar un esec nu va duce la nimic bun", a subliniat oficialul european.

Ucraina urmeaza sa primeasca un imprumut din partea FMI, in valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari, dar Fondul conditioneaza acordarea creditului de cresterea pretului la gaze pentru populatie, conditie considerata de guvernul de la Kiev nerealista in situatia economica actuala.

La randul sau, Uniunea Europeana a promis Ucrainei un ajutor financiar de 610 milioane de euro, dar intarzie sa deblocheze fondurile din cauza faptului ca Kievul nu a incheiat un acord cu FMI.

Manifestatiile pro-integrare au continuat si luni seara la Kiev si in alte mari orase ucrainene. In Piata Independentei din capitala ucraineana au fost semnalate, din nou, ciocniri dintre protestatari si scutieri. In semn de solidaritate cu manifestantii, fostul premier Iulia Timosenko - fost premier, care executa o pedeapsa cu 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere si a carei eliberare, pentru ingrijiri medicale in strainatate, a fost ceruta de UE, ca o conditie pentru semnarea Acordului de asociere - a intrat in greva foamei pe termen nelimitat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acordului asociere UE Ucraina, #comisar european Fule, #guvern ucrainean, #imprumut fmi , #stiri FMI