Urban: O instanta a acordat termen de gratie unui restantier

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 00:47
3177 citiri
Urban: O instanta a acordat termen de gratie unui restantier

O instanta a acordat unui restantier o perioada de gratie la plata ratelor la credit in baza Codului de Procedura Civila, aceasta fiind in mic aplicarea legii falimentului, a declarat marti senatorul Iulian Urban, potrivit Newsin. 

"Este bine sa va uitati ce se intampla in juristprudenta romaneasca. Acum cateva zile, o instanta din Romania a acordat termen de gratie unui restantier la banca dupa ce acesta a venit si a demonstrat ca, din cauza crizei economice, compania la care lucra a intrat in insolventa si ca nu are venituri.

Prin folosirea termenului de gratie din codul procedura de civila, o perioada de sase luni de zile nu va plati bancii nimic, fara ca banca sa poata sa-i perceapa dobanzi sau penalitati. Este in mic o aplicare a legii falimentului personal", a spus Urban.

El a averizat bancherii care s-au opus legii falimentului personal ca, incepand din 2011, va intra in vigoare noul Cod de Procedura Civila si ca jurispridenta va deveni izvor de drept.

"Exista o procedura in codul de procedura civila care prevede ca debitorul poate sa ceara acordarea unui termen de gratie in raport cu creditorul. S-a dus in instanta, a obtinut.

Ganditi-va ca de la anul jurisprudenta o sa fie izvor de drept in Romania, pentru ca intra in vigoare noul cod de procedura civila", a precizat Urban.

De asemenea, el a declarat este posibil ca politicienii sa fie "prinsi intre ciocan si nicovala" si sa adopte legi care sa afecteze sistemul bancar.

"Efervescenta si clocotul din politica romaneasca fac posibil ca, daca maine vine cineva cu o initiativa legislativa pe modelul italian si spune ca 12 luni, toti astia care demonstreaza ca sunt someri nu-si mai platesc ratele la banci, initiativa trece, pentru ca nu are nimeni curajul sa nu voteze asa ceva(...)

Nici Guvernul si nici FMI nu va putea sa opreasca un tavalug al unei forme de populism care s-ar putea sa loveasca sistemul bancar", a declarat Urban. 

#urban, #gratie, #credit, #banca , #stiri FMI