Urmatoarea transa de la FMI ar putea intra in iulie

Vineri, 07 Mai 2010, ora 00:29
1072 citiri
Urmatoarea transa de la FMI ar putea intra in iulie

Seful statului a declarat, joi, ca transa urmatoare de la FMI ar fi trebuit eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar cu certitudine vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa sa intre "pentru luna iulie", pentru ca Guvernul sa probeze ca este angajat in masurile convenite, potrivit Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a spus ca s-a discutat in paralel cu reprezentantii fondului varianta neincrederii, care presupunea o crestere a TVA-ului de la 19 la 24%, o crestere a cotei unice de impozitare de la 16 la 20% si o scadere a salariilor bugetarilor cu 20% pentru a mentine cotele deficitului bugetar in limita a 6,7-6,8% din PIB, dar si varianta increderii, cea pe care a prezentat-o si asupra careia s-a convenit.

"Nu am convenit astazi cu FMI care vor fi benchmark-urile pentru eliberarea transei urmatoare.

In mod normal, transa urmatoare trebuia eliberata in partea a doua a lunii iunie, dar cu certitudine vor fi introduse benchmark-uri care vor face ca transa urmatoare de la Fond sa intre pentru luna iulie, pentru a da timp Guvernului sa probeze ca este angajat sa isi ia masurile pe care le-a convenit", a spus Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca in discutiile cu delegatia FMI s-a optat pentru "varianta increderii", in care Guvernul sa-si continue programele de restructurare masiva a cheltuielilor, iar memorandumul care se va semna va fi "in linii mari" expresia acestei variante.

Presedintele a spus ca echipa de evaluare a FMI, UE si BM, dar si Guvernul, au avut in atentie doua variante: una a neincrederii si alta a increderii.

Basescu a afirmat ca varianta neincrederii se referea la cresterea TVA de la 19 la 24%, a cotei unice de la 16 la 20%, si la reducerea salariilor in sectorul bugetar, pentru a ne putea incadra intr-un deficit bugetar de 6,7 - 6,8% din PIB.

A doua varianta, a increderii, este aceea in care Guvernul isi va continua programul de restructurare masiva a cheltuielilor. Seful statului a anuntat scaderea pensiilor cu 15% si a salariilor din sistemul bugetar cu 25%. 

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ””E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#basescu, #scadere, #pensii, #salarii, #15%, #25%, #transa, #fmi , #stiri FMI