Ursache: statul, incapabil sa privatizeze pachete minoritare

Joi, 05 August 2010, ora 13:51
1117 citiri
Ursache: statul, incapabil sa privatizeze pachete minoritare

Seful Departamentului de Administrare a Intereselor Statului in Economie al PSD, Mircea Ursache, a declarat joi ca intentia Guvernului de a privatiza pachete minoritare ale unor companii energetice este un demers "inoportun", "antieconomic" si "antinational", conform NewsIn.

"Nu e o surpriza pentru nimeni, Guvernul a pregatit acest demers pe vremea cand isi facea lectiile pentru misiunea FMI, aproband un memorandum in 14 aprilie.

Astazi, dupa ce si-au luat verde de la reprezentantii FMI, incearca sa aplice si prin act guvernamental un demers inoportun, antieconomic, pentru ca in plina criza niciodata nu vinzi. Este de-a dreptul ciudat ca atunci cand stii ca bursa este jos, ca toate preturile imobiliarelor, actiunilor, sunt jos te apuci sa vinzi, fara nicio evaluare", a spus fostul sef al AVAS.

Acesta a explicat ca vanzarea ar urma sa se faca intr-un sistem "inchis", prin comisii care vor coordona privatizarea, urmand ca Ministerul Economiei sa foloseasca un intermediar.

Ursache a acuzat faptul ca astfel onorariul intermediarului, platit de Ministerul Economiei, va merge catre "clientela" PDL.

"Se cauta un intermediar, deci statul isi demonstreaza incapacitatea crasa de a privatiza si aceste pachete minoritare, spunand ca operatiunea se va derula printr-un intermediar autorizat, iar onorariul va fi achitat de catre Ministerul Economiei. Catre cine? Catre aceeasi clientela a PDL. (...) A vinde intr-un sistem mai mult decat inchis (...) astfel de pachete la societati de importanta strategica nationala e o actiune nu numai antinationala, dar si profund perdanta", a completat Ursache.

Social-democratul a mai spus ca actuala lege a privatizarii presupune ca singura destinatie a veniturilor din privatizari sa mearga catre stingerea datoriei publice interne, insa Adriean Videanu intentioneaza sa foloseasca banii pentru cofinantarea proiectelor europene, ceea ce presupune schimbarea legislatiei in domeniu.

#ursache, #privatizare, #pachet, #minoritar , #stiri FMI