Va accepta Romania un acord cu FMI?

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 09:21
919 citiri
Va accepta Romania un acord cu FMI?

O delegatie a Fondului Monetar International este asteptata sa ajunga marti la Bucuresti pentru a analiza situatia economiei nationale.

Pana in momentul de fata, autoritatile nu au reusit sa clarifice problema acordarii unui ajutor financiar din partea FMI. Traian Basescu a afirmat insa luni seara, in cadrul unei emisiuni televizate, ca nu vrea un imprumut de la FMI.

Theodor Stolojan, omul desemnat initial de Traian Basescu sa scoata tara din criza, ii indica lui Emil Boc sa semneze un acord cu FMI, aceasta fiind calea cea mai facila pentru Romania de a castiga credibiliate pe plan international. La numai cateva ore, premierul a recunoscut faptul ca Executivul are in vedere posibilitatea unui imprumut de la FMI sau de la Banca Mondiala.

Semnarea acordului cu FMI ar rezolva o serie de probleme importante cu care se confrunta Cabinetul Boc. Pentru a ne oferi sprijini financiar, institutia impune si conditii, una din cele mai importante fiind un deficit bugetar foarte mic, undeva la 1%.

Acesta poate fi atins doar daca se taie foarte mult din cheltuieli. Altfel spus, interzicerea cumului pensie-salariu, disponibilizarile din sistemul bugetar, inghetarea salariilor si multe altele vor capata caracter de obligativitate pentru Guvernul Boc.

Un alt sustinator al apropierii de FMI este si Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei pe langa institutia internationalaeste. Fostul ministru de Finante este ferm convins ca, in conditiile unui acord stand-by intre Romania si Fondul Monetar International (FMI), leul ar putea sa se aprecieze semnificativ.

De partea cealalta, Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu s-au exprimat vehement impotriva unui acord cu FMI. Primul, in calitate de fost premier are tot interesul sa nu induca popluatiei sentimentul ca Romania a fost nevoita sa apeleze la ajutor strain din cauza faptului ca el a adminitrat prost tara, in vreme ce Basescu urmeaza sa intre in campanie, iar un acord cu FMI ar taia semnificativ din elanul cu care actualul Guvern ar putea adopta masuri populiste, menite sa-i atraga capital electoral presedintelui.

La randul lor, oficialii FMI s-au aratat "indiferenti" fata de situatia economica a Romaniei, precizand ca institutia nu face presiuni asupra Guvernului de la Bucuresti pentru a se lasa ajutat.

sursa: bloombiz

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#acord, #economie, #fmi, #imprumut , #stiri FMI