Van Rompuy: Soarta Greciei si a zonei euro, decise in urmatoarele ore

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 12:39
1550 citiri
Van Rompuy: Soarta Greciei si a zonei euro, decise in urmatoarele ore

Soarta Greciei si a zonei euro se va decide in urmatoarele ore, in functie de decizia pe care o va lua Parlamentul grec, crede presedintele Consiliului European,Herman Van Rompuy, potrivit NewsIn.

"Sunt moment decisive, iar orele urmatoare vor fi decisive, capitale pentru poporul grec, dar nu numai pentru poporul grec, ci si pentru zona euro si chiar pentru stabilitatea economiei mondiale", a declarat Van Rompuy in Parlamentul European.

Anterior, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a avertizat ca aprobarea acestui program in Parlament este "singurul mijloc de a evita un faliment imediat" si ca nu exista un plan alternativ. In acest context, Van Rompuy le-a cerut liderilor politici greci sa isi asume responsabilitatile.

"Cu cat va fi mai multa unitate, cu atat mai bine va fi pentru poporul grec si pentru viitorul nostru", a afirmat el. Presedintele UE a recunoscut ca programul de austeritate este "dur", dar "Europa este aici pentru a ajuta, pentru ca tara sa aiba timp sa ajunga din nou la echilibru si sa porneasca iar pe calea cresterii economice".

La randul sau, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a subliniat ca nu exista un "plan B".

"Nu exista solutie fara masuri dureroase. Cei care vorbesc de un plan B, care ar fi mai usor (pentru greci - n.r.), nu sunt cinstiti. Mint", a spus el.

Parlamentul elen a inceput miercuri dezbaterea privind noul pachet de masuri de austeritate, ce va fi supus in cursul dupa-amiezii la vot. Masurile prezentate Parlamentului prevad economii de 28,4 miliarde de euro si privatizari masive, ce urmeaza sa aduca la bugetul statului 50 de miliarde de euro pana in 2015.

Proiectul este contestat, insa, de sindicate, care au lansat marti o greva de 48 de ore, dupa luni in care veniturile au fost reduse si in care rata somajului a ajuns la peste 16%. Daca masurile vor fi adoptate, Uniunea Europeana si FMI vor debloca ultimele 12 miliarde de dolari din imprumutul de salvare de 110 miliarde alocat Greciei.

De asemenea, oficialii europeni ar urma sa finalizeze detaliile unui al doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 de miliarde de euro, ce vizeaza sa ajute Grecia sa isi plateasca datoriile pana la sfarsitul lui 2014.

Insa, in cazul in care Guvernul pierde, UE si FMI ar putea bloca ultima transa din imprumutul promis Greciei, care ar putea ramane fara bani in cateva saptamani.

Rezultatul votului este incert, in conditiile in care premierul Giorgios Papandreou se confrunta cu opozitie inclusiv in formatiunea sa, PASOK.

Formatiunea are o majoritate precara in legislativ, cu 155 de mandate din totalul de 300. Un sondaj arata ca pana la 80% dintre greci se opun masurilor de austeritate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#grecia, #zona euro, #economie grecia, #masuri austeritate grecia, #decizie parlament grecia, #greva grecia, #criza , #stiri FMI