Vestile bune ale anului 2010 in mediul privat

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 10:21
1020 citiri
Vestile bune ale anului 2010 in mediul privat

Estimarile majoritatii analistilor romani si straini arata ca economia se va redresa treptat in 2011, sustinuta fiind de investitii si de exporturi. 

1. Exporturile si productia industriala au sustinut economia in 2010. Principala veste buna economica a anului 2010 a fost adusa de exporturi care, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009, au crescut cu aproape 27% in primele zece luni ale anului. Romania se afla pe locul 5 in UE-27, cu 30,36 miliarde de euro.

2. Sectorul bancar s-a dovedit stabil, iar nivelul cursului de schimb s-a mentinut la un nivel stabil (4,1 - 4,3 lei / euro). Solvabilitatea sa s-a mentinut, la nivel agregat, la peste 14%, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%, iar cel impus de FMI de 10%.

Bancile nu s-au mai imprumutat de la Banca Nationala, semn ca nu au avut probleme majore de lichiditate, si au ieftinit creditele.

A aparut chiar o noua banca, Banca Comerciala Feroviara. La randul sau, BNR a redus cu 1,25% rata dobanzii de politica monetara; relaxarea politicii monetare a fost insa stopata de presiunile inflationiste generate de majorarea cu 5% a taxei pe valoare adaugata, de la 19% la 24%.

3. Comisia Europeana a aprobat o finantare nerambursabila de 124,4 miliarde de euro pentru construirea autostrazii Timisoara-Arad, in lungime de 32 km, si a centurii ocolitoare Arad.

De altfel, de ziua nationala, Premierul a inaugurat tronsonul Chitila-Voluntari al centurii nordice a Bucurestilor, precum si centura ocolitoare a Sibiului. Ambele proiecte insumeaza aproximativ 40 km din totalul de 116 km de autostrada si centuri ocolitoare in regim de autostrada dati in folosinta in intervalul 2009-2010.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#sector privat, #mediu de afaceri, #investitii , #stiri FMI