Vezi cum va fi calculat somajul

Sambata, 20 Noiembrie 2010, ora 00:09
4074 citiri
Vezi cum va fi calculat somajul

Indemnizatia de somaj ar putea scadea din 2011 si nu va mai fi calculata in functie de salariul minim, ci de un indicator social de referinta stabilit anual, masura propusa pentru a incuraja munca, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botis, potrivit Mediafax.

"Somajul va fi calculat in functie de un indicator social de referinta, pentru a stimula munca. Indemnizatia ar putea reprezenta 50 sau 75 la suta din acest indicator, care va fi stabilit anual de Guvern", a spus ministrul Muncii, intr-o intalnire informala.

Botis a subliniat, ca in acest moment, diferenta dintre ajutorul de somaj si salariul minim pe economie este foarte mica si nu incurajeaza intoarcerea pe piata muncii. In prezent sunt aproximativ 700.000 de someri, iar statul cheltuie anual cu aceste plati 4,1 miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie calculata in raport cu nivelul salariului minim, astfel incat ajutorul acordat somerilor sa nu creasca odata cu majorarea salariala din 2011, releva scrisoarea suplimentara de intentie agreata cu institutia financiara.

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

Pentru anul 2011, Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) majorarea salariului minim de la 600 la 670 lei. Scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI dupa misiunea din octombrie-noiembrie, obtinuta de MEDIAFAX, releva insa ca Guvernul s-a angajat ca indemnizatia de somaj sa nu mai fie legata de salariul minim, care urmeaza sa fie majorat.

"Dupa inghetarea din 2008 a salariului minim, vom ridica nivelul acestuia, in general pentru a compensa recenta evolutie a inflatiei, decupland in acelasi timp indemnizatia de somaj de salariul minim", este angajamentul Guvernului din document.

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Guvernul incearca prin decuplarea indemnizatiei de somaj de salariul minim sa limiteze cheltuielile bugetului de somaj, avand in vedere ca pentru anul viitor sunt pregatite noi disponibilizari.

"Vor mai fi disponibilizari si anul viitor, dar economiile ar fi mai mici daca indemnizatia de somaj ar fi in continuare legata de salariul minim", au aratat sursele.

Contactat de MEDIAFAX, secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat doar ca Guvernul lucreaza in prezent la un alt criteriu de calcul al indemnizatiei de somaj decat salariul minim.

"O varianta este ca pentru indemnizatia de somaj sa fie luat in calcul indicatorul social de referinta", a spus secretarul de stat.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.

Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei. Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata a somajului de 8% (720.000 de someri inregistrati la sfarsitul anului), care ar urma sa scada la 7,8% (710.000 de someri) in 2011. 

#botis, #indemnizatia de somaj, #salariu minim , #stiri FMI