Videanu: Trebuie sa marim plafonul garantiilor de stat si vom discuta si cu FMI

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 14:36
993 citiri
Videanu: Trebuie sa marim plafonul garantiilor de stat si vom discuta si cu FMI

Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat marti ca plafonul garantiilor de stat ar trebui majorat si ca statul roman isi permite un grad al garantiilor neperformante de 10-15%, urmand totodata sa dezbata acest subiect cu FMI, odata ce Guvernul Negoita va fi validat. 

"Odata cu validarea Guvernului Negoita si cu revenirea in tara a Fondului Monetar International (FMI), va trebui sa discutam foarte serios despre cresterea plafonului garantiilor de stat.

Gradul de neperformanta este foarte mic, de 1-2%, insa acesta poate fi de 10-15%", a spus Adriean Videanu.

Acesta a precizat ca prefera un volum mai mare de garantii de stat, chiar si cu riscul ca acestea sa fie neperformante si sa intre in deficitul bugetar.

"Mai ales in situatii de criza, un guvern are la indemana putine parghii pentru a interveni in economie, anume prin ajutoarele de stat si garantiiile de stat.

Cu cat ele sunt mai transparente si predictibil acordate, cu atat economia romaneasca are de castigat.

Daca ele nu sunt realizate tinand cont si de economia din Romania, unde resursele sunt foarte limitate, daca politica ajutorului de stat este foarte transparenta, predictibila si bine tintita, poate sa aiba un efect extraordinar la nivelul economiei", a precizat Adriean Videanu.

Videanu a adaugat ca Ministerul Economiei este in momentul de fata pregatit sa acceseze pe baze concurentiale o mare parte din garantiile de stat pe care Ministerul Finantelor le gestioneaza acum. 

#videanu, # plafon, # garantii, # stat, # fmi , #stiri FMI