Vladescu, despre bugetul pe 2011: as fi facut unul la fel

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 22:08
1166 citiri
Vladescu, despre bugetul pe 2011: as fi facut unul la fel

Fostul ministru de Finante Gheorghe Vladescu a declarat sambata, la Realitatea TV, in cadrul emisiunii "3X3", ca ar fi facut un proiect de buget pe 2011 la fel ca cel al actualului ministru, Gheorghe Ialomitianu, proiect pe care il considera bine construit, informeaza Newsin. 

Vladescu a laudat faptul ca proiectul prezinta o anumita consecventa din punctul de vedere al politicii salariale si ca sunt alocati mai multi bani pentru investitii.

Astfel, in opinia lui Vladescu, actuala schita a proiectului de buget contine doua lucruri importante, si anume "ajustarile facute pana acum si care continua si sume care sper sa fie cheltuite existand si posibilitatea, pe care am discutat-o cand eram ministru, ca in cazul investitiilor sa se poata cheltui mai mult in semestrul doi".

"In continuare avem o ajustare a fondului de salarii, deci exista o consecventa in domeniul politicilor salariale care permite o marire a salariilor de circa 15% fata de salariul diminuat.

In 2011, cu cele 39 de miliarde pentru salarii vom avea un reviriment al consumului. Strauss Kahn (directorul FMI, n.r.) a facut o declaratie politica si a spus ca nu vom intra in faliment statele, deci nici Romania.

In limitele bugetului, daca nu se inchid pietele, atunci lucrurile vor fi sub control anul viitor", a declarat Sebastian Vladescu.

Intrebat cum se deruleaza relatia intre guvernantii de la Bucuresti si FMI in contextul discutiei despre reducerea concediului maternal, fostul ministru a raspuns ca "FMI nu dicteaza, ci negociaza, accepta opinii.

Cand am discutat cu FMI, lucrurile stabilite cu ei au fost nu neaparat ceea ce ne-am dorit, ci ceea ce trebuia facut. Reducerea cheltuielilor sociale este o parte din acordul cu FMI, felul in care se face nu depinde de FMI.

Ceea ce trebuie sa avem grija este ca felul in care cheltuim banii in zona sociala sa fie unul chibzuit. Partea de detalii este mai mult in zona Bancii Mondiale". Potrivit lui Vladescu, Romania trebuie sa faca mai mult in privinta reducerii cheltuielilor sociale.

"Daca ne gandim la o politica de care Romania are nevoie, aceea de sustinere a demografiei, atunci reducerea concediului poate fi o masura riscanta. In ceea ce priveste ajustarea cheltuielilor sociale, sunt de acord ca trebuie sa facem mai mult decat acum.

Noi am imbunatatit sistemul de distributie al venitului minim garantat. Unii beneficiau fara drept", a mai spus Vladescu.

Acesta a fost retinut in a face o predictie pentru 2011, insa a spus ca "pentru Romania, in cazul in care nu se cheltuiesc bani politic-social si daca cheltuim pentru investitii un miliard sau doua, atunci e o sansa ca anul viitor sa fie o mica crestere". 

#vladescu, #buget, #fmi , #stiri FMI