Vladescu: incercam sa nu marim taxele

Marti, 04 Mai 2010, ora 12:37
1002 citiri
Vladescu: incercam sa nu marim taxele

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a reitereat, marti, ca Guvernul incearca sa nu modifice nivelul actual al taxelor, precizand ca Executivul are mai multe variante pentru negocierile cu FMI, dar care nu corespund cu cele vehiculate in ultima vreme in presa, informeaza Mediafax.

"Sunt tot felul de variante. Aud si eu de la televizor. Avem si noi variantele noastre, care nu corespund cu ce se vede la televizor. (...) Am spus ca incercam sa nu modificam taxele", a afirmat Vladescu.

El, a declarat, luni, ca una dintre analizele discutate cu echipa FMI prezenta la Bucuresti indica scaderea conomiei si in acest an, precizand insa ca nu a fost inca stabilita o estimare finala.

FMI a anuntat inainte de inceperea discutiilor privind a patra evaluare a aciordului Stand-by, ca a modificat prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 1,3% la 0,8%.

In conditiile in care estimarea de cresetere economica ar putea fi ajustata si mai mult in jos, si revizuirea bugetara implicita la nivelul veniturilor programate va fi mai ampla, ceea ce va presupune masuri suplimentare de reducere a cheltuillor, ori de crestere a incasarilor, sau variante combinate.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca Guvernul are intentia de a desfiinta cota unica de impozitare introducand un impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, de a majora impozitul pe profit la 25% si de a dubla valoarea taxelor si impozitelor locale.

Antonescu a distribuit jurnalistilor un document de lucru care prezinta mai multe variante de crestere a impozitului pe profit de la 16% la 25%, respectiv pentru firmele care au avut in anul precedent un profit de 20 de milioane de lei sau 40 de milioane de lei, precum si pentru companiile cu o rata a rentabilitatii mai mare de 9% sau de peste 15%.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a trimis un comunicat in care sustine ca declaratiile presedintelui PNL Crin Antonescu privind intentia Guvernului de a desfiinta cota unica si de a dubla taxele locale sunt pe moment doar speculatii politice, fara a nega insa explicit ca ar putea fi adoptate astfel de masuri.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti in perioada 27 aprilie - 7 mai pentru cea de-a patra revizuire a acordului stand-by incheiat intre Romania si institutia financiara internationala. In urma acestei revizuiri consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de 850 milioane euro.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

#vladescu, #taxe, #guvern, #fmi , #stiri FMI