Vladescu: Renegocierea cu FMI a masurilor de reducere a cheltuielilor ar fi o eroare

Joi, 13 Mai 2010, ora 11:15
1295 citiri
Vladescu: Renegocierea cu FMI a masurilor de reducere a cheltuielilor ar fi o eroare

Renegocierea cu Fondul Monetar International (FMI) a masurilor de reducere a cheltuielilor ar fi o eroare, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, precizeaza Mediafax.

"O renegociere a masurilor cu FMI in zona reducerii cheltuielilor bugetare ar fi o eroare", a spus Vladescu dupa o intalnire cu sindicatele din agricultura.

O misiune FMI s-a aflat in perioada 27 aprilie - 10 mai la Bucuresti pentru cea de-a patra evaluare a derularii programului economic prevazut in acordul stand-by semnat cu Romania.

In urma acestei revizuiri, consiliul director al FMI va decide in a doua parte a lunii iunie daca se va elibera cea de-a cincea transa din acord, in suma de circa 850 milioane euro.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an reducerea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Scaderea salariilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, convenita cu FMI, va duce la reducerea cheltuielilor cu aproximativ 7 miliarde de lei (circa 1,7 de miliarde euro). .

 

#acord, #cheltuieli, #fmi, #reducere, #renegociere, #vladescu , #stiri FMI