Vladescu se asteapta la o imbunatatire a ratingului Romaniei

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 22:44
1573 citiri
Vladescu se asteapta la o imbunatatire a ratingului Romaniei

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca se asteapta la o imbunatatire a ratingului acordat Romaniei de catre agentiile internationale, dupa plecarea misiunii Fondului Monetar International, care va sosi miercuri la Bucuresti pentru a treia si a patra evaluare a acordului.

"Nu am discutat cu nicio agentie de rating. Sper ca dupa plecarea misiunii FMI, Romania sa beneficieze de atentia agentiilor de rating si de o imbunatatire a ratingului", a declarat Vladescu pentru Pro TV.

Moody's este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Standard & Poor's si Fitch au plasat ratingul la nivelul speculativ (junk), in toamna anului 2008.

O misiune a FMI se va afla in perioada 20-27 ianuarie in Romania pentru a doua si a treia revizuire a acordului stand-by, in vederea eliberarii a doua transe, in valoare cumulata de 2,3 miliarde de euro.

Aprobarea celor doua revizuiri de catre board-ul FMI va conduce la eliberarea celei de-a treia transe a imprumutului, respectiv 1,5 miliarde de euro, precum si a transei a patra, in valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Alaturi de FMI si Banca Mondiala, in aceeasi perioada, va veni si o misiune de la Comisia Europeana, care va evalua timp de o saptamana daca Romania indeplineste conditiile pentru a primi urmatoarea transa din imprumutul de la UE.

Discutiile se vor concentra pe executia bugetara din 2009 si pe bugetul adoptat joi de Parlament pentru 2010, inclusiv pe masurile fundamentale care vor facilita reducerea deficitului bugetar la tinta de 5,9% din PIB convenita cu institutiile financiare internationale, potrivit CE.

In urma incheierii favorabile a misiunii de evaluare, Romania va primi cea de-a doua transa, de un miliard de euro, din imprumutul de la UE. Prima transa, de 1,5 miliarde euro, a fost virata Romaniei in iulie 2009.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreiei statului aflat la BNR. 

#imprumut, #fmi, #vladescu, #rating, #romania , #stiri FMI